събота, 7 май 2022 г.

Зам.-министър на отбраната: България е в ситуация на усилена бдителност

 На 4 май в авиобазата в Граф Игнатиево се проведоха тренировки за отбелязването на Деня на храбростта и празника на Българската армия 

България е в ситуация на усилена бдителност, както са всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения. Българската армия, заедно с МВР, охранява южната граница, оказва съдействие на украинските бежанци. Усилваме нашите отбранителни възможности заедно с нашите съюзници." Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов"  по БНТ Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната.

Представителят на МО отбеляза, че решението за осигуряване на военнотехническа помощ за Украйна има два сериозни аспекта.

Първият е ремонт. "Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България и каква техника ще бъде ремонтирана. Словакия вече започна ремонт на бронетанкова техника. Войната ще бъде дълга", каза Йордан Божилов. Според него и в момента се модернизират български танкове в тези заводи. "Имаме необходимия капацитет."

Другият аспект е, че решението за военнотехническа помощ беше взето с огромно мнозинство в Народното събрание, отбеляза зам.-министърът.

Трябва да се борим с много химери, с хибридните заплахи и тази пропаганда, каза още Божилов. Той поясни, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но "техниката не е приземена".

"Нашата задача е да използваме самолетите толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и на нашите съюзници. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на нови 8 самолета. Спекулация и фалшива новина е, че няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 година", заяви Йордан Божилов.

Йордан Божилов смята, че единственият начин да се спре войната е изтеглянето на Русия.

"В противен случай ще видим дългосрочен конфликт, всичко друго вещае дългосрочна нестабилност в региона, което застрашава и България. Война до победа от страна на Русия няма да стане", каза още Йордан Божилов.

"В тази ситуация никой от партньорите няма да напусне коалицията, решението за военнотехническа помощ за Украйна е подкрепено от 200 народни представители, благодарение на БСП в Украйна няма да се изпращат въоръжение и боеприпаси." Това заяви в същото предаване Георги Свиленски, председател на парламентарната група на "БСП за България". По думите му войната трябва да свърши с мирни средства, с диалог, с дипломация.

Решението за военнотехническа помощ е победа на справедливостта, даваме възможност на Украйна да си изнесе зърното и евтината електроенергия, да получи подкрепа за членството си в Европейския съюз, все неща, от които Украйна има нужда, коментира Свиленски. Според него от България не се изнася въоръжение и боеприпаси за Украйна.

Новините от днес и със задна дата