събота, 7 май 2022 г.

Министър Османи: Това може би е последният шанс да се спасят отношенията между София и Скопие

  

                                 Снимка: БТА

"Диалогът с България, както и с френското председателство продължава, надяваме се, че в следващия период ще има и конкретни стъпки, но едно е ясно и го казваме на всички - първо, че вече не става въпрос за Скопие, вече казах, че топката е в полето на България и ЕС, и второ, че може би това е единственият и последен шанс за спасяване на отношения ни с България", каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Вече не ставало въпрос за Скопие, топката била в полето на България и ЕС, казва Османи.
Топката обаче не в полето на България! Топката е в полето на българите в СР Македония, за които България има значение дотолкова, доколкото да се сдобият с български паспорти. А българите в Македония имат ключово значение за преодоляване на проблемите между България и Македония. Българите в Македония са страхливци и поплювковци, които никога не биха си мръднали пръста, за да си потърсят правата сами, като една зряла общност със самочувствие на такава. Вместо това, идват в София да хленчат на рамото на президента. Никога не биха се организирали и до един да излязат на площада в Скопие, за да види Македония, че те са сила и незаобиколим фактор в македонската политика. За да ги видят подкупените сенатори в САЩ, подкупените висши администратори на ЕС и всички други на които Македония плати, за да твърдят, че там няма българи и Македония няма нищо общо с България, нито с нейната история, нито с нейния език! Време е българите в Македония да осъзнаят, че имат дълг и към държавата в която живеят.

"Мисля, че в бъдеще ще има все по-малко политическа енергия в правителството, и цялото общество, да се посвети на решаването на този въпрос, който изразходва толкова много политическа, но и гражданска енергия в непрекъснатите процеси на надежда и разочарование. Ние сме длъжни да не подлагаме повече гражданите на такива безкрайни разочарования и в един момент трябва да се постави черта, за да кажем: стига. Като правителство вече не можем да се занимаваме само с този въпрос, ще трябва да се фокусираме вътре, да продължим с реформите", казца още външният министър на РСМ.

Той заяви, че до лятото правителството на Република Северна Македония ще продължи да влага максимални усилия, "докато не бъдат изчерпани възможностите" в процеса на преговорите с България и опозицията трябва да разбере това.

"Дали ще успеем, ще зависи от това, което ще реши София и какво ще реши ЕС", каза той, уточнявайки, че все пак не може да направи паралел между ЕС и София, защото "има държави, които знаят, колко е важно да бъдат честни към тези, които са изпълнили условията".

По думите му, ако България не отмени ветото си през юни, отношенията между двете държави няма да бъдат замразени, но правителството вече няма да се фокусира върху този въпрос, а посланикът в България ще продължи да работи по темата.

По отношение на гаранциите, за което настоява опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, че след включването на българите в преамбюла на конституцията на Република Северна Македония България няма да иска нищо повече, Османи уточни, че настояването му за подписване на всеобхватен документ означава гаранция и ако опозицията в страната също мисли така, значи мислят по еднакъв начин.

"Важно е да го има този документ, за да знаем къде започва и къде завършва този процес, подчерта Османи, допълвайки, че всекидневната комуникация с България продължава и все още има сериозни шансове за успех. По думите му в последните месеци позициите са сближени толкова много, че "ще бъде историческа щета", ако този момент не бъде използван, защото "няма да има по-подходящ".

Според Османи е имало идея в края на май да бъде проведено второто съвместно заседание на правителствата на двете държави, но "това ще зависи и от другия политически процес"(на преговорите).

"През процес на провокации и блокиране, говорът на омразата няма да бъде намален. Лекарството за това не е в симптоматиката, а в причината за говора на омразата, а това е ветото", каза още Османи.

Пресконференцията на министърът на външните работи на Република Северна Македония днес беше посветена на започващия процес на стратегически диалог със САЩ на 2 юни във Вашингтон, като на първата среща на правителствата акцентът ще бъде поставен върху отбраната, икономиката и енергетиката, но ще бъдат обсъдени и теми като киберзащита и конкретна инициатива в областта на културата и образованието.

Мицкоски: Няма да има начало на преговори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски изрази недоверие в думите на министърът на външните работи Буяр Османи по-рано днес, че трябва да бъдат положени всички усилия до лятото да бъде постигнато решаването на проблемите с България, тъй като това е последният шанс за разрешаване на спора и призива му опозицията да бъде конструктивна.

"Османи продължава да не казва истината, защото това, което чуваме от София е, че със сигурност няма да водим преговори. Единственото, което може да се случи, е тази междуправителствена конференция, която е събитие без съдържание. Ще са снимат лидерите на ЕС и правителството и с това всичко свършва. Преговорите няма да започнат, докато не приемем цялата преговорна рамка и тя ще включва исканията на България, включително промяната в македонската конституция. ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи промените в конституцията (включването на българите в Северна Македония в преамбюла на основния закон), защото нямаме гаранция, че това ще затвори всички отворени въпроси между България и (Република Северна Македония), и че няма да имаме повече подобни хегемонистични искания от политиците в източната ни съседка", каза в Охрид Мицкоски.

Лидерът на опозицията в Северна Македония се обърна към страните-членки на ЕС с призив така както са обединени за нарушаването на международното право в Украйна, да се обединят, когато става въпрос за Северна Македония.

Новините от днес и със задна дата