петък, 6 май 2022 г.

Украйна очаква десант на черноморския бряг

  

Украинските военни смятат, че е вероятно да бъде извършена руска десантна операция на черноморския бряг в района на пристанищния град Одеса, предаде ДПА. Според изявление на регионалното военно командване, руски разузнавателни дронове все по-често летят над района, съобщи в. "Украинска правда".

Освен това, руският флот продължава да има силно присъствие край контролираното от украинците крайбрежие.

Местните жители бяха посъветвани да стоят далеч от плажовете по крайбрежието и да се въздържат от пътуване в малки лодки. Населението беше призовано да съобщава за подозрителни дейности.

В същото време Асошиейтед прес предаде, че според американското военно министерство мнозинството от руските сили, които са се намирали около пристанищния град Мариупол, са го напуснали и са се насочили на север, а на място са останали само две батальонни тактически групи с общо към 2000 войници.

Говорителят на Пентагона Джо Кърби каза, че дори руските въздушни удари да продължат да бомбардират Мариупол, силите на Москва все още бележат бавен напредък докато основните сражения продължават да са източния регион на Донбас. Кърби каза, че не се наблюдава промяна в руското поведение или използване на набрана инерция, с наближаването на 9 май.

Русия отбелязва 9 май като Ден на победата - годишнина от победата над нацистка Германия във Втората световна война. Имаше спекулации, че руският президент Владимир Путин иска да се похвали с голяма победа в Украйна, когато произнася реч на традиционния военен парад на Червения площад. Според Кърби, САЩ все още смятат, че Русия не постига в Донбас очаквания от тях напредък.

Новините от днес и със задна дата