понеделник, 9 май 2022 г.

Колко струва да си купим имот на морето

  

При пазара на ваканционни имоти в последно време се забелязва положителна тенденция на все повече български граждани, които инвестират парите си в жилище в морските или планинските курорти, отчитат от компанията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Отчита се високо търсене на такива имоти с цел покупка за втори дом. Сделките в Несебър за първото тримесечие на тази година са над два пъти повече от миналата година – 1438 при 700 за същия период на миналата година, като се има предвид, че през 2021 г. те бяха със 100 процента повече от тези през 2020 г.

В последните години цените на имотите по българските курорти са сравнително ниски и това дава възможност на хора, които имат не дотам големи спестявания, да могат да ги вложат в жилище, коментират брокери.

Към настоящия момент по Южното Черноморие средната цена на апартамент е 45 000 евро, като се очертава плавно поскъпване. Идентични са нещата по планинските ни курорти, въпреки че не са толкова популярни, колкото морските, сочат данните на компанията.

Известният като "Малката Русия" квартал в Поморие пустее, а тенденцията е за продажба на наличните апартаменти в него. "В момента руска реч не се чува в града", каза за БТА кметът на Поморие Иван Алексиев. 

По думите му отливът е започнал още преди две години с настъпването на пандемията и ограничаването на пътуванията. "Все по-малко руски граждани започнаха да идват, инфлацията и сриването на руската рубла също им повлия и започна този процес на продажба на апартаменти, който вече тече две, даже трета година. Основно руските граждани, които имат собственост, идват през лятото. Миналото лято и по-миналото нямаше толкова много руснаци, а заради войната в Украйна масово се продават жилища, които са тяхна собственост", посочи той.

В момента изключително малък брой руснаци са в Поморие, а като собственост в последните две-три години поне половината жилища са продадени, каза още кметът.

Наблюденията му показват, че войната в Украйна не ги е накарала да дойдат у нас и в момента по-скоро си стоят в Русия.

Има ли пазар в момента за имотите "втори дом"? И да, и не. Не липсват руснаци, желаещи да продадат собствеността си у нас, но на практика това сега е невъзможно. Такива имоти в България са притежание най-вече на средностатистическия руснак, който често е изтеглил и кредит за покупката, и са придобити срещу немалки суми, каза за БТА Гинка Тодорова, управител на Агенция за недвижими имоти "Ем Джи Естейт" (MG Estate) с офиси в Бургас и в Приморско. Обезценяването на руската рубла принуждава част от собствениците да се разделят с недвижимостите. Друг удар идва с коронакризата, а войната в Украйна окончателно изправя много от тях пред ситуация без избор.

Пътуването им до България е трудно и скъпо, за някои е проблем да обслужват кредитите си, които са в евро, има разходи за поддръжка на имот, който в крайна сметка не могат да ползват, изброява Тодорова. Така решението за продажба идва естествено, но санкциите срещу Русия и конкретно тези, свързани с разплащанията, на практика замразяват тези сделки. 

По думите ѝ въпреки цялостната ситуация не може да се очаква тези имоти да бъдат купени на безценица и се предлагат на цени, адекватни на пазара в момента.

Новините от днес и със задна дата