вторник, 17 май 2022 г.

Болните амбиции на президента Румен Радев за президентска република по путинистки модел, на път да се сбъднат!

 Четирите шанса на кабинета ″Петков″. И две позорни алтернативи. | Новини и  анализи от България | DW | 28.04.2022

                                  Снимка: БТА

Автор на коментара: Катя Стоянова/ BurgasNovinite.BG

Стратегията на президента  Румен Радев да пробута на българското общество неработещото и некомпетентно правителство в изкуствен конфликт с него изигра своята роля. Българското общество обаче е патологично късопаметно. Мнозинството от българи забравиха, че всичко струпало им се на главите, като бедност и липса на базова сигурност за всеки втори българин се дължи само и единствено на решенията на българския президент Румен Радев, протежето му с нова партия Стефан Янев, който оглавяваше всички временни правителства на Радев и парашутистите съставляващи настоящото правителство спуснати пак от Радев. Българското общество загуби перманентно памет, че по времето на краткото управление на Румен Радев обедняха с няколко пъти повече, измряха пет пъти повече българи и се родиха три пъти по - малко деца. Мощен принос към стопяването на българската нация. И всичко това се случи благодарение на още по - мощните финансови подкупи на американски сенатори и висши европейски чиновници от страна на правителствата на СР Македония в следствие на което САЩ и ЕС си затвориха очите за венецуелските изборни машини и ги оставиха като помощно средство на Румен Радев и неговите пъклени планове договаряйки се с него за правителството на Петков, което да толерира Скопие. 

ЕС продължава да прилага грозен натиск върху България, заради РС Македония и това не затвърждава, ами направо бетонира антиевропейски настроения в българите. Европейските чиновници явно не разбират, че губейки България, губят и Македония. А дали на сърбоманска Македония не ѝ е това целта!? Да извади България от ЕС, а не тя да се присъединява към общността. Скопие не прави нищо без съгласието на сръбския президент Вучич. Вучич не прави нищо без благословията на Путин. А Вучич и българския президент са си в задоволителни отношения. Първата външна визита на Вучич след като стана президент бе при Радев, за да се договорят за руския газ. Президентския театър за загриженост за българите в РС Македония и играта на президента и правителството на доброто и лошото ченге по отношение на Скопие става изключително прозрачна и придобива отвратителен комерсиален привкус. А дали източникът на огромните финансови средства за подкупи на влиятелни американци и европейци е Скопие или зад тях стоят интересите на друга държава, предстои да научим.

Всичко случващо се, е в полза само на един човек в България и това е президентът Румен Радев и неговите въжделения за президентска република по путинитски модел. Президентът печели и в двата случая. И ако правителството на Кирил Петков открие пътя на РС Македония към ЕС, а Радев беше абсолютно наясно, че задачата на това правителство е точно тази и той го подкрепи. Президентът ще спечели и, ако правителството на Петков не успее да отвори пътя на Скопие към старт на Скопие за преговори за влизане в ЕС.  При първия вариант Радев артистично ще си измие ръцете с правителството на Кирил Петков въпреки априори дадената благословия, с втория вариант Радев ще си припише заслугата, че е надделял над решенията на правителството на Петков. 

И всичко това се случва на фона на войната в Украйна от която цинично печелят политически дивиденти, а това са пак президента, следващата негова еднодневка партията на Стефан Янев и промъкналата се между ковид капките и влязла с измама в парламента неваксинираната - ваксинирана група на "Възраждане". Хора натресли се на софрата на българския данъкоплатец с фалшива риторика сходна на тази на Волен Сидеров, влязъл в парламента с антитурска риторика и станал "златния пръст" на ДПС. Примери за партии фалшификати в българската политика не липсват и националистическите партии са сред тях. А това, че в България истинска, автентична, патриотична партия досега не е имало и няма е абсолютен факт. Всичките ни националистически партии са продукт на хора от обкръжението на комунистическата ДС, разбирай на външни сили и интереси. На българите обаче, тази истина някак им убягва. Тази истина винаги е била задушавана с огромна доза медийна пропаганда финансирана отвън. 

Ако България и българите искат да спечелят от цялата тази политическа каша и тук изобщо не става въпрос за политици и политика, а за национален интерес, каквото и да се случва, на пук на всички и на всичко трябва да се държат здраво и неотлъчно до държави с развита демокрация и просперитет и всички знаем кои са тези държави. А те са постигнали това с търпение и постоянство.  Това, че някой лъже българите, че в България има демокрация, демонизирайки я и измивайки си ръцете за българските неволи с нея, не трябва ги демотивира, а трябва да им отвори очите за онова, което искат за децата си за в бъдеще. Ако не го направят, ще виждат картинката описана по - долу, а тя не е никак оптимистична за бъдещето на държавата ни, защото в нея отново не се откроява ясна тенденция за водещо мнозинство!

Къса българска памет: Българите имат по-голямо доверие към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов (19%), отколкото към премиера Кирил Петков (17%). А доверие не заслужават нито единия, нито другия. Но, това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април - 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета. 

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%. На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% доверие и 65% недоверие.

На четвърто място се нарежда лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие. На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на "Има такъв народ" също със 17% доверие и 63% недоверие. На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидерът на "Демократична България" Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие - 81%.

“Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната", заяви социологът Добромир Живков.

За коя партия/коалиция бихте гласували, ако парламентарните избори са днес?

Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. На второ място е "Продължаваме промяната" с 16,9%. След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и "Възраждане" с 8,6%. На предпоследното място е "Демократична България" със 7,4%, а на последно е "Има такъв народ" с 5,8%

6,4% от анкетираните са дали отговор, че ще гласуват за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

Какво е доверието към правителството и Народното събрание?

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%).

Когато нямаме доверие в институциите, трудно подкрепяме, понякога не разбираме или отказваме да разберем защо се провежда една или друга политика. За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинета "Борисов 3“ и съответно 44-я парламент. В момента, въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да отказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взима изпълнителната власт", обясни Живков.

Удовлетворени ли сме от посоката на развитие на страната?

80% от анкетираните са неудовлетворени от развитието на страната, докато 15% са удовлетворени.

“Регистрирани са исторически ниски нива на удовлетворение от развитието на страната. 70% от българското общество определя като негативно финансовото развитие на домакинствата им. Вече имаме комплексни причини да се случи общия фон на недоволство и страх в българското общество", заяви социологът Добромир Живков.

Какви са емоциите, които изпиват гражданите, свързани с политическата ситуация?

  • 35% изпитват разочарование;
  • 25% изпитват тревога;
  • 14% изпитват гняв;
  • 8% се страхуват;
  • 7% изпитват надежда;
  • 7% от анкетираните изпитват "неутрална" емоция;
  • 3% се чувстват застрашени;
  • 1% изпитват спокойствие;
  • Никой от анкетираните не е отговорил, че изпитва сигурност от политическата ситуация в страната.

България и войната в Украйна 

70% от анкетираните смятат, че спирането на доставките на руски газ е крайно несправедливо, докато 18% не смятат така, а 13% са отговорили "не мога да определя". 

36% от анкетираните лица са заявили, че са за неутрална позиция на България във войната и че подкрепят позициите на Русия, докато 43% не подкрепят, а 21% не могат да преценят.

59% от запитаните смятат, че България не може да гарантира национална сигурност и териториална цялост извън НАТО, 24% не смятат така, а 17% не могат да определят.

Новините от днес и със задна дата