вторник, 17 май 2022 г.

ЕС натисна за незабавен старт на преговорите със Скопие, но Скопие не полага никакво усилие това да се случи! Разчита само на натиск върху България!

 Среща на външните министри от Западните Балкани и ЕС в Брюксел 

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той заяви, че ще продължи сериозният натиск от страна на Съвета на ЕС върху България и западната ни съседка за решаването на двустранния спор, предаде БНР.

Борел поиска българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

България в същото време потвърди двете си главни искания, а Скопие на свой ред прехвърли отговорността към София. 

"Има нужда от помирение на Западните Балкани. И имаше ясно разбиране, че трябва да започнем преговори със Северна Македония и Албания веднага, подчертавам това. Искам ясно да заявя, че това е мой личен ангажимент като върховен представител по външната политика и сигурност. И изразявам повече от надежда и желание това да стане по време на френското председателство, което е към края си", отбеляза Борел.

Борел подчерта, че ако не се намери решение на българското вето, това ще бъде подарък за Русия и ще й даде повод да протяга ръце още повече:

"Със сигурност това трябва да се преодолее. Има силна воля и политическа ангажираност от страна на Съвета да оказва натиск, за да се избегне кризата, която може да се появи, ако до края на френското председателство въпросът не бъде решен. Ако това не стане, трябва да призная, че ще има сериозна криза в отношенията ни със Западните Балкани. Затова ще направим всичко възможно, ще упражняваме целия възможен натиск върху двете страни, за да постигнат споразумение".

Най-общо България има две условия

Министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди в понеделник в Брюксел, където се проведе среща на външните министри от ЕС, че натискът над нашата страна за скорошно начало на преговорите със Скопие продължава. Натиск има, и сега продължава, но нашата позиция е ясна - очакваме Северна Македания да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава, посочи тя пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Съвета на ЕС.

Вписването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония не би било достатъчно, за да може да се даде дата за начало на преговорите с ЕС. Другата писта е договорът - той е международно признат, което значи, че Скопие трябва да спазва върховенството на правото и това е част от Копенхагенските критерии, поясни Генчовска, цитирана от БТА.

По нейните думи предстоящото тази седмица посещение у нас на еврокомисаря по разширяването и съседството Оливер Вархей не създава допълнителен натиск. Ще продължим да обясняваме каква е нашата позиция, какво очакваме от преговорния процес и какви гаранции искаме да бъдат вкарани в преговорната рамка, уточни Генчовска.

Аргументираната българска позиция среща разбиране и в Берлин, стана ясно от думите на президента Румен Радев, който е на официално посещение в Германия.

Президентът подчерта също така, че не бива да се допуска в рамките на европейските институции да набира сила тенденцията националната ни позиция по темата да става заложник на конфликта в Украйна

Обвързването им е главен пункт в натиска на ЕС, както личи от думите на Борел, но и на Скопие (виж по-долу).

"Удивително е как Европа, която се превърна в пример за останалия свят по отношение на демокрацията и човешките права, на толерантност и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности", посочи държавният глава и предупреди, че легитимацията на идеологеми от бивша Югославия и комунистическия интернационал ще има дългосрочни неблагоприятни последици за Европейския съюз. "Като отговорен член на ЕС България трябва да интегрира партньори, а не проблеми в съюза", каза президентът.

Какво очаква РСМ

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяар Османи участва в първото заседание на Съвета по външни работи на ЕС с министрите от Западните Балкани в понеделник в Брюксел. Османи е заявил, че от България зависи да използва политическия момент, за да спаси доверието в региона към ЕС, предаде МИА, на която се позова БТА.

Пред МИА министър Османи каза, че е предупредил своите колеги от ЕС за икономическите и политическите последици от този конфликт в региона, както и за необходимостта точно сега да бъде спасено доверието в ЕС, чрез деблокиране на преговорния процес със Северна Македония. За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се иска от нея.

"Ще повторя, топката е в Република България. Република България трябва да реши дали да използва този момент, за целия регион след събитията в Украйна и дали ЕС ще поеме стратегическото лидерство в региона. Република Северна Македония беше конструктивен партньор в преговорите, в изпълнението на критериите. Страхувам се, че моментът, който имаме сега може да бъде загубен. "Както казах на Съвета по външни работи, най-големият подарък за Русия ще бъде в региона да бъде унищожено доверието към ЕС ", каза пред МИА Османи и подчерта, че засега няма споразумение между двете държави (България и Република Северна Македония), което да бъде основа за подписване на договор, но че се обмислят начини за включване на различните подходи в едно цялостно решение.

Новините от днес и със задна дата