вторник, 17 май 2022 г.

Руски депутат предлага смъртно наказание за бойците от батальона "Азов"

  

"Русия трябва да обмисли смъртно наказание за бойците от националистическия батальон "Азов"", заяви руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев, предаде Ройтерс.

"Въпреки че Русия е наложила мораториум върху смъртното наказание, трябва да "обмисли внимателно" възможността за налагането му на бойците от "Азов"", заяви Слуцки в дебат в долната камара на руския парламент, след като над 260 от защитниците на стоманодобивния комплекс "Азовстал" бяха евакуирани.

"Те не заслужават да живеят след чудовищните престъпления срещу човечеството, които са извършили", каза още руският депутат, без да уточни за какви чудовищни престъпления става въпрос или пък да даде някакви доказателства за твърденията си. 

Освен това, "Азов" от много години не представлява онова, което беше през 2014 г. Украинския съд изпрати голяма част от тях в затвора и от "Азов" остана само името и представлява елитна, бойна военна структура, част от украинската войска.

Русия определя операцията като масово предаване. Украинската страна избягва да използва този термин и заяви, че бойците ѝ "са изпълнили бойната си мисия". Над 260 бойци, някои от тях тежко ранени, бяха изведени от завода вчера и отведени в два града, контролирани от проруските сили в Източна Украйна. По последни данни в завода остават още бойци, чийто брой е неизвестен, съобщава Асошиейтед прес.

Пълното превземане на завода би било значително постижение. Това би било най-голямата руска победа във войната до момента, може да освободи сили за настъпателни действия на други места в Източна Украйна, върху чието завземане се съсредоточават в момента руските сили.

"Работата по връщането на момчетата у дома продължава, и изисква деликатност и време", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Украйна има нужда украинските герои да останат живи. Това е наш принцип", добави той.

Новините от днес и със задна дата