сряда, 18 май 2022 г.

Дянков: Заради мерките на правителството инфлацията ще стане 20%

  

Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях, инфлацията, която е вече почти 15%, ще стане поне 20%.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Припомняме, че късно снощи управляващата коалиция се обедини около 11 антиинфлационни мерки.

"Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията. Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 ч. ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията. Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват", обясни Дянков.

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", така коментира данните на Националния статистически институт, според които инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4%.

Според Дянков актуализацията на бюджета, която все още не е факт, също ще доведе до по-голяма инфлация.

"Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август", поясни той.

Новините от днес и със задна дата