вторник, 17 май 2022 г.

Руски ракети взривиха германския завод Knauf в Бахмут

  

                       Скрийншот: Телеграм

Руски ракети удариха и причиниха пожар в германски завод за цимент в Бахмут, на територията на Донецка област.

Огромен облак от гъст, черен дим да се се издига в небето, видяха жителите на Бахмут, Соледаре и други населени места в близост, съобщи УНИАН.

Според украинската медия заводът е обхванат в пламъци, за което свидетелстват и видеа в Телеграм.

Не е известно дали изобщо е започнало гасене на пожара.

Заводът Knauf се занимава с производство на строителни смеси и се считаше за един от най-успешните проекти по привличане на чужди инвестиции в Донецка област и бил местната гордост за хората, припомня УНИАН.

Според руското военно министерство руските ракети са целили и са ударили 30-та механизирана бригада в Бахмут, два пункта за управление и свързочен център.

Неофициално се твърди, че в завода, който беше поразен, е имало складирана военна техника на украинската армия.

УНИАН съобщи, че вследствие ударите на руската армия в Харков е била унищожена единствената в Украйна генетическа банка с растения.

Там са се съхранявали 160 000 сорта и хибридни растения от целия свят, но са изгорели напълно.

Хранилището на сортове е преживяло Втората световна война и е от световно значение. Варварската армия на Путин успя да го унищожи.

Откриха в масов гроб мъртъв чешки доброволец, недалеч от Киев

Тялото на чешки гражданин беше открито в Украйна, съобщи чешкото външно министерство, цитирано от Франс прес. Според медии той е бил доброволец и е загинал от огнестрелна рана.

Четиридесет и девет годишният шофьор на камион е пристигнал в Украйна скоро след началото на руското нахлуване, за да помогне за отвеждането на сигурно място на лица, принудени да напуснат домовете си, съобщиха съпругата му и чешкият информационен сайт "Вокспот".

"Министерството на външните работи е в течение на случая със загинал чешки гражданин", заяви говорителката Ленка До, като отказа да предостави повече подробности.

Според Чешката осведомителна агенция (ЧТК) тялото на убития чех е било открито в масов гроб край път близо до град Макарив, недалеч от Киев. Общо са били открити три тела. Двама от убитите са били простреляни в главата, а един в стомаха, добави агенцията.

Сайтът "Вокспот" съобщи, че негови журналисти са открили тежко повредения автомобил на доброволеца, който според тях се е казвал Томаш. Съпругата му Симона уточни, че той не е отговарял на телефонни обаждания от 2 март.

Новините от днес и със задна дата