петък, 6 май 2022 г.

България иска от ЕС освобождаване от акциз на ток и газ, заплашваме с вето петролното ембарго

  

Посланиците на страните членки не постигнаха съгласие за спирането на вноса на руски петрол в ЕС, съобщи за "Хоризонт" информиран източник. Мярката е заложена в предложения от Европейската комисия 6 -и санкционен пакет.

Възможно е посланиците да подновят дебатите по ембаргото върху петрола по-късно днес (петък), но по-вероятно е отново да се съберат утре, твърди източникът.

По-рано Ройтерс съобщи, че Комисията е внесла предложение да се удължи периода преди влизането му в сила за Унгария и Словакия до края на 2024 година, а за Чехия - до юни същата година. България също бе поискала отсрочка, но според агенцията, не я е получила.

Източникът допълни, че няма консенсус по тези предложения между страните-членки. Той каза още, че в санкционния списък влиза близката до Путин гимнастичка Алина Кабаева. Разногласия поражда включването на руския патриарх Кирил, на което пък се противопоставя Унгария.

Тази седмица Еврокомисията предложи пълна забрана на вноса на руски петрол в Европейския съюз до края на годината като част от шестия пакет санкции срещу Русия.

Малко по-рано днес Нова тв съобщи, че България заплашва с вето решението за руското петролно ембарго.

Страната ни ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на държавите, които ще отложат въвеждането на тази санкция, обяви телевизията, позовавайки се на свои източници. Те заявяват, че от София е получен червен флаг, което означава, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи вето.

Унгария и Словакия искат по-дълъг период на прекратяване. Според настоящото предложение на Комисията и двете страни ще получат една година повече от останалата част от ЕС, за да се откажат от руския петрол. Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, за да адаптират своите вериги за доставки. Те вероятно ще успеят в усилията си - вероятно ще получат две години повече от останалата част от ЕС.

Чешката република и Словакия вероятно ще се присъединят към тази схема за освобождаване, тъй като и двете са по подобен начин зависими от руския петрол.

Правителството ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

Една от мерките, които кабинетът ще задейства през следващата седмица, е да поиска дерогация от ЕС за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, обявиха междувременно от МС. 

Съгласно чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита. 

Също така е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на природния газ в крайното енергийно потребление е под 15%.

Новините от днес и със задна дата