петък, 6 май 2022 г.

Рота на Британската армия пристигна в България, чакаме и делегация от Украйна

  

Рота от състава на Ирландския кралски полк на Британската армия пристигна днес в България, за да тренира и работи съвместно с българските военни, както и други съюзници от НАТО с цел повишаване на оперативната съвместимост и споделяне на умения между нашите държави. Това съобщават от Британското посолство в София.

Обединеното кралство подкрепя усилията на България да усили отбраната си в контекста на руското нападение над Украйна, се казва в съобщението. Като близък съюзник на България, Обединеното Кралство се ангажира с нейната сигурност. Присъствието на приблизително 120 британски военнослужещи ще продължи през идните месеци, като през това време войските на Обединеното кралство ще работят заедно с 2-ра ескадрила на 2-ри Кавалерийски полк на американската армия и 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски на България.

В съобщение от Министерството на отбраната потвърдиха, че формирование от Сухопътните войски на Кралство Великобритания ще се включи от 6 май в съвместната подготовка, която се провежда на учебен полигон "Ново село", като целта е подпомагане на процеса по изграждане на бойни и оперативни способности на многонационалната бойна група на територията на страната. В периода 7-8 май военна техника ще се транспортира по републиканската пътна инфраструктура от учебен полигон "Ново село" към Република Северна Македония, а придвижването е в изпълнение на ангажиментите на България като страна-домакин.

От Британското посолство напомнят, че историята на Кралския ирландски полк датира от 1688 г., а предшестващите го полкове са участвали в битката при Ватерло, битката при Сома и десанта в Нормандия. България е важен партньор в сферата на отбраната за Обединеното кралство и ключов съюзник в НАТО, се казва в съобщението. Двете държави вече работят заедно в редица значими области. Военното сътрудничество бе засилено след подписването на декларацията за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на Обединеното кралство и Република България през 2018 г.

В момента Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство извършват въздушни патрули над България за НАТО. Настоящото развръщане е част от продължаващия ангажимент на Обединеното кралство за развиване и укрепване на колективната отбрана и сигурност.

Малко по-рано пък военният министър Драгомир Заков обяви пред БНТ, че другата седмица у нас ще пристигне и делегация от Украйна. Той посочи, че посещението е работно и неофициално.

"Ще водим конкретни разговори с какво точно можем да им съдействаме, в какъв аспект", поясни още министърът.

Той коментира и гласуването в парламента за отпускането на военнотехническа помощ за Украйна. По думите му се е взело "компромисно решение", което обаче сега дава възможност на правителството да работи по конкретни стъпки.

По отношение на това дали у нас може да се ремонтира военна украинска техника, Заков каза: "България има достатъчно много ресурс да ремонтира такава техника, не говорим само за бронирана техника, а за всякакъв вид".

Относно отражението на войната върху страната ни министър заяви: "Няма пряка военна заплаха за националната сигурност, но същевременно има сериозни рискове, все пак на няколко километра от нас се води война". По думите му, когато институциите осъзнаят рисковете и ги анализират, то те няма да са толкова сериозни.

Като предизвикателство пред България той отбеляза и хибридната война.

"НАТО е всъщност гарантът за нашата национална сигурност и териториална цялост, освен българската армия по Конституция", посочи още Заков.

Новините от днес и със задна дата