петък, 6 май 2022 г.

Расте напрежението и агресията между българи и бягащите от войната украински бежанци

  

                                          Снимка: Булфото

Напрежението между българските граждани и чуждестранните вече е голямо, каза пред БНР Невяна Филева, доброволец в Центъра за посрещане на бягащите от войната украински бежанци във Варна. Тя определи ситуацията като "доста обострена".

"В началото беше някаква магия. Аз не съм очаквала, че в днешно време може да има такава голяма доброта от всички страни. Имаше огромна вълна от дарители и от доброволци. Когато държавата започна да помага, да пречи, да структурира, в момента, в който потекоха пари и финансиране, много хотели се отвориха. Сигурността, че хотелиерът ще си получи паричките, отвори огромна леглова база. В първите дни за всяко едно легло сме се борили, за всяко едно човече сме се борили. След това последва едно отдръпване и в момента агресията, видима в града навсякъде, е по-голяма, отколкото съпричастността."

Датата 31 май, обявена за край на подпомагането за настаняването и издръжката на украински граждани, не е ясна от вчера, тя е ясна от доста време назад и "правителството продължава да ходи след събитията", коментира Филева в предаването "Преди всички". По думите ѝ оттук нататък времето е прекалено малко и всички се надяват, че този срок ще бъде удължен.

"Тази неяснота създава ужасно много проблеми и при нас. Продължаваме да посрещаме украински бежанци, продължаваме да ги настаняваме с неяснотата какво правят те след няколко дни и за колко време ги настаняваме."

Според Невяна Филева е било грешка, че в началото бежанците са били настанени в 3-, 4- и 5-звездни хотели, а в момента искаме да ги преместим "в почивни станции от миналия век и те да бъдат щастливи от това".

Само във Варна има над 20 хиляди души, заяви тя.

"Аз не знам къде могат да се открият такива 20 хиляди места след 20 дни, в началото на туристическия сезон. Туристическият сезон не е съгласен да продължи по този начин програмата."

Филева допълни, че някои хотелиери са склонни да удължат престоя на украинците, но срещу настоящото заплащане, а това, което предвижда държавата оттук нататък е "много по-нисък бюджет, за да може програмата да не е атрактивна".

"И да не стане така, че хората да са на хотел и на почивка, а да могат по най-бързия начин да се интегрират. Докато те са на хотел, особено по Черноморието, българите наистина смятат, че украинците са на почивка. Макар че те не са настанени по собствена воля там. Тези хора са в България по принуда и не знаят какво да правят."

Ако в предишен етап при приема на бежанците са били попълвани регистрационни формуляри с индивидуален номер и повече информация за намеренията и професионалния статус на бежанците, сега "щяхме да бълваме решения" и по-оптимално да ги разпределим в страната, смята Филева.

"Да знаем - пращаме 5 души в Козлодуй, защото са ядрени енергетици, пращаме 20 души в Тетевен, защото са възрастни, в нетрудоспособна възраст и ги настаняваме в почивна станция, пращаме тези майки там. Всеки човек може да бъде намерен, професионално обгрижен и да е ясно как се структурира транспортът - как прелоцираме 20 хиляди души утре."

Много хора не разбират, че проблемът идва от "човека" предизвикал този бежански катаклизъм и това е Путин.

Новините от днес и със задна дата