петък, 8 април 2022 г.

Криза по Черноморието – секнаха резервациите и от Западна Европа

 Суша по Черноморието – секнаха резервациите и от Западна Европа

В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон. Санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, навярно почти напълно ще пресушат потока от руски туристи към тези две дестинации, коментира ДПА, цитирана от DW.

Руснаците ще отидат да харчат парите си в Турция?

В предишни години една четвърт от туристите в Кипър бяха руснаци. "Ако предположим, че ще се лишим от тези туристи, това ще ни струва около 2% от БВП", предупреждава кипърският финансов министър Константинос Петридис.

И в България очакват тежък сезон

Лош летен сезон се очертава и по българското Черноморие, пише още германската агенция. В черноморските хотели сега са настанени бежанци от войната в Украйна. През лятото в България навярно няма да пристигнат не само руските и украинските летовници, но и онези около 350 000 руснаци, които са собственици на имоти по курортите: в момента между двете страни няма самолетни връзки. Откакто започна войната, няма резервации за българското Черноморие и от Западна Европа. Туристите навярно се боят, че България е прекалено близо до сцената на военни действия.

Все повече руснаци и украинци искат да купят имоти в Турция

Все още не е ясно дали в резултат от всичко това през тазгодишното лято руските туристи наистина ще се отправят към Турция. Тамошният туристически бранш също се бои от загуби. "Ако войната продължи и няма никакво ново развитие, тогава ще пристигнат само 30% от руснаците", казва пред ДПА Мехмет Ислер от туристическото сдружение "Етик".

Той споделя, че вече има вълна от отказани резервации. По данни на Статистическия институт на Турция през 2021 година в страната са влезли 4,6 милиона руски туристи - повече от всички други националности. Те са следвани от три милиона германци и два милиона украинци.

В същото време посредниците по продажбата на недвижими имоти в Анталия съобщават, че значително повече руснаци и украинци се интересуват от закупуване на имоти. Йозкан Текче от агенцията за недвижими имоти "Antalya Homes" казва, че търсенето е два и половина пъти по-високо, отколкото през предишни години.

Ако обаче Путин не се откаже от войната, поради санкциите се очаква следващата година руските да не разполагат с финансов ресурс, за да посещават която и да е туристическа дестинация, коментират специалисти.

Новините от днес и със задна дата