събота, 9 април 2022 г.

Фон дер Лайен отиде в Буча, обеща на Зеленски бързи преговори за ЕС

  

                                           Снимка: БТА

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща на украински президент бърза процедура за начало на преговори за членство в ЕС.

Тя посети украинския град Буча, станал символ на зверствата на войната в Украйна, предаде Франс прес, придружавана от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и от словашкия премиер Едуард Хегер.

В Киев фон дер Лайен връчи на президента на Украйна Володимир Зеленски въпросник за ЕС, след чието попълване Еврокомисията ще може да препоръча на Съвета на ЕС да започне обсъждане на въпроса за начало на преговорите за присъединяване на Украйна към общността, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен каза на съвместна пресконференция с украинския лидер, че "няма, както обикновено да отнеме години, а само седмици, за да се стигне до становище по процедурата.

Зеленски обеща, че въпросникът ще бъде попълнен до седмица.

"Русия ще изпадне в икономически, финансов и технологичен упадък, докато Украйна върви към европейско бъдеще", заяви Фон дер Лайен в Киев, на съвместна пресконференция с украинския президент.

"Вашата борба е и наша борба. Аз съм тук, в Киев, с вас, за да отправя много силно послание: ЕС е на ваша страна. Ние сме на ваша страна", добави тя.

Фон дер Лайен осъди клането на мирни граждани в град Буча, за което Украйна обвинява руските сили, окупирали малкия град на северозапад от украинската столица.

Международна организация, която беше създадена, за да идентифицира загиналите и изчезналите хора по време на конфликтите на Балканите през 90-те години, се готви да изпрати екип от криминалисти в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се в началото на следващата седмица в Украйна да пристигне екип на комисията, в който влизат криминален патолог, криминален археолог и специалист, който ще взема ДНК проби от телата на убитите, каза генералният директор Катрин Бомбергер.

Междувременно украински съдебни следователи днес започнаха да ексхумират телата от масов гроб в града, предаде Ройтерс.

Представител на прокуратурата каза, че досега са били ексхумирани 20 тела, 18 от които имат рани от огнестрелни оръжия и шрапнели.

За Киев и Буча замина и австрийският канцлер

За Украйна след председателката на ЕК замина и австрийският канцлер Карл Нехамер. В събота той ще бъде в Киев и в Буча, съобщи Франс прес. Планирано е посещение в Буча, северозападно от украинската столица Киев, където през почивните дни, след оттеглянето на руските войски, бяха открити десетки трупове на хора, облечени с цивилни дрехи.

Канцлерът Нехамер ще се срещне утре с украинския президент Володимир Зеленски, а след това ще даде приесконференция и ще се срещне с украинския премиер Денис Шмигал.

Планирана е също среща с кмета на Киев Виталий Кличко, преди утре вечер Нехамер да се върне в Австрия.

В съобщение Нехамер подчертава, че е важно, че "в рамките на нашия неутралитет, подкрепяме Украйна както хуманитарно, така и политически".

Австрия е член на Европейския съюз, но не и на НАТО. Тя осъди инвазията в Украйна и демонстрира солидарност с Киев.

Само дни след Буча последва ракетен удар над цивилни в Краматорск, след който Украйна и Русия се обвиниха взаимно. Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия, че е извършила "ужасно зверство" в Краматорск, след като при обстрел на гарата на източния украински град загинаха най-малко 50 души, включително 5 деца, предаде Франс прес.

"Нападението на украинска гара е ново ужасно зверство, извършено от Русия, с нанасяне на удари по мирни граждани, които опитваха да се евакуират и да отидат на сигурно място", заяви президентът на САЩ в Туитър.

Русия отне регистрацията на "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч"

Руското министерство на правосъдието днес информира в съобщение, че е отнело регистрацията на 15 чуждестранни организации, сред които "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч", предоха Ройтерс и Франс прес.

Руските поделения на организациите, които включват също "Капнеги ендаумънт фор интернешънъл пийс", "са изключени заради установяването на нарушения на текущото законодателство на Руската федерация", се казва в съобщението.

Междувременно Лондон обяви, че ще увеличи военната помощ за Украйна след ракетната атака в Краматорск.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще изпрати противотанкови и зенитни ракети след "безразсъдното" нападение срещу гарата в Краматорск.

Джонсън обяви, че Киев ще получи "висококачествено военно оборудване" на стойност 100 милиона лири (120 милиона евро), включително зенитни ракети Старстрийк и 800 противотанкови ракети.

"Руските престъпления в Украйна няма да останат ненаказани", предупреди британският премиер на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц, който от своя страна осъди "ужасния" обстрел.

Двамата споменаха и въпроса за вноса на руски горива. Лондон вече обяви, че иска тази година да сложи край на закупуването на руски петрол и въглища, а след време и на руски газ. Британското правителство призовава европейците да направят повече, за да постигнат тази цел.

"Не можем да променим енергийните си системи от днес за утре, но знаем също, че войната на Путин няма да приключи от днес за утре", увери Джонсън.

"Правим всичко по силите си и правим много", добави Шолц. Той изрази значителен оптимизъм "че много скоро ще се освободим от необходимостта да внасяме газ от Русия".

Новините от днес и със задна дата