четвъртък, 7 април 2022 г.

Урсула фон дер Лайен: Напомням - сега е време да започнем преговори за присъединяване на РС Македония

  

                                    Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обърна внимание на отношенията София-Скопие и важността на темата за подкрепата на българите в Република Северна Македония по време на съвместния си брифинг в Министерски съвет с премиера Кирил Петков, но не спомена нито дума за системно и драстично нарушаваните права на българите в РС Македония. Не спомена и нито дума за ожесточения език на омраза, който гражданите на РС Македония използват спрямо българите там и българите в България.

"Искам да поздравя България за цялата подкрепа в региона що се отнася до добросъседските отношения. Мисля, че е важно да имаме ясен подход към задачите, които предстоят. Искам да припомня, че през 2020 г. Европейският съвет взе едно много важно решение да излезе и да каже - сега е време да започнем преговори за присъединяване на РСМ и Албания. Европейският съвет взе окончателно решение и е много важно да го изпълним заедно. Искам да кажа много ясно, че темата за защитата на малцинствата е основна ценност на ЕС. Това е член 2 на нашия учредителен договор. Това е важна тема и в целия този процес тя стои на внимание. Затова е важно ние да изпълним обещанието си в тези трудни времена към нашите съседи. Това време е много специално, бурно и трудно. И това време ще определи бъдещето на Европа. Нищо няма да е същото, както преди войната. След войната ще бъде различно и трябва да спазим обещанията към нашите партньори и приятели. Затова разчитам на България да може умело да води процеса. Знам, че можете да го направите", заяви фон дер Лайен.

На 12 и 13 май в София е поредното - 19-о, заседание на българо-македонската комисия по исторически и образователни въпроси. Тогава ще се разглежда съдържанието на учебниците от XIII-XIV век и се очаква обект на спор да е личността на Марко Мърнявчевич (около 1335-1395), известен като Крали Марко. 

Все още не е дискутирана личността на Гоце Делчев. До края на годината трябва да се проведат още 4 срещи. Досега са дадени препоръки до двете правителства за общо честване на цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, св. Климент и св. Наум Охридски.

Новините от днес и със задна дата