вторник, 12 април 2022 г.

Службата за сигурност на Украйна потвърди, че Виктор Медведчук е заловен и арестуван

 Може да бъде изображение с 1 човек и военна униформа 

Службата за сигурност на Украйна потвърди задържането Виктор Медведчук. В канала си в Telegram ведомството публикува нова снимка на Медведчук с белезници.

„Благодаря на всички служители на СБУ, по-специално на служителите на контраразузнаването и следователите, които, следвайки инструкциите на украинския президент Володимир Зеленски, доказаха своя професионализъм и проведоха тази светкавична и опасна многостепенна специална операция по задържане на депутата Медведчук “, каза председателят на СБУ Игор Баканов. Виктор Медведчук е проруски ориентиран, а президентът Владимир Путин е кръстник на дъщеря му и кум на сватбата му с тв водещата и бивша Мис Украйна Оксана Марченко. Според Форбс Медведчук е сред 15-те най-богати украинци със състояние над 600 милиона долара. Той е инвестирал само в България над 20 милиона евро в апетитни терени от 230 декара на морския бряг между Равда и Ахелой. Медведчук, който е лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот" в Украйна, се намираше под домашен арест от миналата година, след като властите го обвиниха за държавна измяна и съдействие на дейността на терористични организации, припомня "Ройтерс", но наруши решението на съда и избяга от дома си в Киев. Депутатът Медвенчук финансираше руски сепаратисти в Донецк.
Партията на Медвенчук бе забранена от Киев в началото на войната, а самият той бе спряган за следващ президент на Украйна с проруска ориентация след евентуалното свалне на Володимир Зеленски с руска намеса. "Предлагам на Руската федерация да разменим този човек за нашите синове и дъщери, които в момента са в плен в Русия", заяви Зеленски във видеообръщение в "Телеграм". "Специална операция бе проведена, благодарение на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Отлична работа!", заяви Зеленски в "Телеграм" и придружи съобщението си със снимка на Медведчук, окован с белезници и облечен с украинска военна униформа. Украинският президент констатира, че Русия за 48 дни в Украйна е загубила повече войници, отколкото за 10 години СССР в Афганистан.
"А после какво? 30 хиляди убити? 40 хиляди? Днес в Русия за пореден път прозвуча, че така наречената "спецоперациия" върви по план. Е, ако бъдем честни, никой в света не разбира как въобще може да се появи такъв план", каза в поредно обръщение Зеленски. Президентският съветник Михайло Подоляк, който участваше и в преговорите с руската страна, пък коментира, че в украинския арест има по-голяма сигурност за живота на Медведчук, отколкото в Русия.

Новините от днес и със задна дата