четвъртък, 28 април 2022 г.

България става регионален газов център

 В България се ситуира регионален координационен център, който ще управлява  - Новини 24/7

„Никога не сме напускали договора с „Газпром”. Те спряха да го изпълняват едностранно. Това, което Брюксел много ясно заяви, е, че плащания са в нарушения на санкциите срещу Русия, така че няма как това да бъде направено по начина, по който „Газпром” го изисква от нас”.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който заедно с министъра н а енергетиката Александър Николов, е на официално посещение в Брюксел. Те проведоха срещи със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с кабинетите на председателите на Комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Исканията на „Газпром” са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли”, коментира Николов.

„България получи днес много силна подкрепа от европейските институции по повод прекратените от „Газпром” доставки на газ. Заедно с Европейската комисия обсъдихме създаването на Регионален координационен център в България, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа”, отчете Василев.

„В момента има газ, който пристига на терминала в Ревитуса, а от Гърция получаваме и допълнителни количества. Ние поискахме това да не е решение само за България. Инфраструктурата, която имаме за пренос на 20 млрд. куб. м., се използва за Европа и региона и благодарение на това у нас ще се намира Регионален координационен център, който се очаква да заработи в следващите две седмици”, поясни Василев.

По думите му в бъдеще цената, която България очаква, може да бъде много по-добра от тази на „Газпром”.

„Прекратяването на доставките е грубо нарушение на действащ договор от страна руската компания. Съвместно с европейските институции ние обсъждаме възможността да потърсим правата си по предвидения в договора ред. Поискали сме правна помощ за арбитраж, така че да се задействат и правните екипи на ЕС“, отбеляза Асен Василев.

„В момента много внимателно се оглежда договора, за да се провери дали няма използване на доминиращо положение на пазара при едностранното прекратяване. Ако имаме основание, ще съдим „Газпром”, заяви вицепремиерът.

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че ако споразуменията, които се опитват да постигнат, станат реалност, цената на природния газ в България може да остане без промяна.

„В процес сме на договаряне на доставки от различни източници и ако тези наши договорки са успешни, може да избегнем повишаване на цената на газа”, каза министър Николов./ Източник: БГНЕС    

Новините от днес и със задна дата