неделя, 3 април 2022 г.

Зеленски: Русия извършва ужасен геноцид в Украйна

  

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Русия в извършване на жесток геноцид в Украйна, за да унищожи цялата нация, ден след откриването на множество тела по улиците на град близо до Киев, след изтеглянето на руските сили, предаде Франс прес.

"Да, това е геноцид. Унищожаването на цялата нация и народ. Ние сме граждани на Украйна. Имаме над 100 националности в страната. Става дума за унищожаването и заличаването на всички тези националности", заяви Зеленски в интервю по американския телевизионен канал Си Би Ес.

"И това се случва в Европа на 21 в.", въздъхна той, заклеймявайки изтезанието на цяла нация.

Украйна преди това обвини руската армия, че е извършила преднамерено клане на цивилни в Буча, градче североизточно от Киев, както и други ужаси в регионите, които вече са освободени от нашественика. Това предизвика възмущение в западните държави и призиви за допълнителни санкции срещу Москва.

Зеленски призова за стопроцентово изтегляне на руските войски, с цел връщане поне към положението преди 24 февруари - деня на започване на руското нашествие.

"Това би ни позволило да започнем да обсъждаме други въпроси за края на окупацията, как ще живеем след това", добави Зеленски, според откъси от интервюто, разпространени в Туитър.

Дори не мога да проведа среща докато бомбардират. Затова, първо прекратяване на огъня, а след това можем да се срещнем с руския президент Владимир Путин, добави Зеленски.

Ще обсъждаме двамата. Когато дойде краят на войната, тогава ще обсъдим заедно гаранциите за сигурност и неутралния статут, като при това запазим нашия суверенитет и мощна армия, каза Зеленски, изброявайки украинските предложения на преговорите, които се водят с Москва.

"И ако това споразумение бъде нарушено, трябва да имаме възможност да се защитим", предупреди той.

След като обсъдим всичко това, всички войски трябва да бъдат изтеглени. И след изтеглянето им можем да седнем (да разговаряме) с държавите, които ще служат като гаранти за сигурността, добави Зеленски.

Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски, предадоха ДПА и Ройтерс.

"Това е ад, който трябва да бъде документиран, така че злодеите, които са го направили, да бъдат наказани", написа във Фейсбук генералният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

По думите ѝ прокурори, разследващи евентуални военни престъпления, извършени от Русия, са открили 410 тела в градове край Киев, като 140 от тях са изследвани.

Мирни жители са били убити или ранени в град Харков при руски артилерийски обстрел днес, заяви регионалният ръководител на Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Ройтерс.

"За съжаление, има мъртви и ранени сред гражданското население. Засега има 23 жертви, включително деца. Броят се установява", заяви той в Телеграм.

Русия отрече нейните войски да са убивали цивилни в Буча

Русия отхвърли днес твърденията на Украйна, че руски войски са убивали мирни жители в украинския град Буча, предаде Ройтерс, но има стотици доказателства за извършеното от руснаците злодеяние. Има и стотици доказателства за изнасилени момичета и жени и този факт бе установен и оповестен от наблюдатели на ООН.

Руското министерство на отбраната цинично заяви, че видеокадрите и снимките, показващи мъртви тела, са "поредна провокация" и "постановка" от страна на Киев.

Новините от днес и със задна дата