петък, 1 април 2022 г.

Доживотен затвор за домашен насилник, убил жена си с особена жестокост

  

Окръжният съд в Ловеч осъди на доживотен затвор мъж от Тетевен, за това, че в началото на март миналата година след нанесен побой, при условията на домашно насилие и с особена жестокост, умишлено е причинил смъртта на жената, с която преди това живеел на семейни начала.

По искане на страните по делото, то е гледано без разпит на свидетели и вещи лица и без допълнително събиране на доказателства. Подсъдимият е признал доказателствата, събрани в досъдебното производство, съобщава БНР.

Прокурорът по делото поиска на Александър А. да бъде наложено най-тежкото наказание, предвидено в закона, а именно доживотен затвор без право на замяна, тъй като имало отегчаващи вината обстоятелства.

За период от 10 години, в които подсъдимият е живял на семейни начала с жертвата, жената е била обект на физическо и психическо насилие, за което е подавала жалби в полицията. През 2018 година тя е завела дело по Закона за защита от домашно насилие, което впоследствие е прекратено по нейно желание.

Пред съда бяха предявени и общо три граждански иска - от майката и от децата на жертвата, за нанесени неимуществени вреди, всеки от които на стойност 500 хиляди лева.

От защитата на подсъдимия определиха исканата присъда като несправедлива, тай като той е твърде млад, за да отиде в затвора доживот, признава и осъзнава грешката си. Изпратил е извинително писмо до родителите на жертвата.

В последните си думи пред съда Александър А. каза, че не е очаквал, че ще се случи най-лошото и се извинява на близките на жертвата.

Петчленният съдебен състав постанови, че подсъдимият е виновен за умишлено убийство, поради което го осъжда на доживотен затвор, като трябва да го изтърпи при условията на първоначален "специален" режим.

Освен това мъжът трябва да плати по 300 000 лева на тримата наследници на жертвата, както и разноските по делото.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.

Новините от днес и със задна дата