Почина Павел Найденов, бащата на Илия Павлов. Това съобщава "24 часа", като се позова на информация на бившия зам.-председател на "Мултигруп" Георги Петков.

В началото на годината Найденов, който е бил на 84 години, е получил инсулт. След това се е заразил с COVID-19. Близките му са го настанили в хоспис, до последно се е налагало да му се дава кислород, но на 24 февруари е издъхнал.

"Бог да го прости, г-н Найденов. Голям човек беше, съвсем скоро ще положим урната му или в Боянските гробища или в Долни Богров, където са положени костите на баща му. Поклонението вече мина и на него присъства цялата му рода - внуци, Дарина Павлова и другите. Те не искаха да се разбира, че е починал на 24 февруари. После го кремирахме", казва Георги Петков.

Синът на Найденов - Илия Павлов, бе основател и собственик на известната корпорация "Мултигруп", а същото така в началото на века бе сочен като един от най-богатите българи. През ноември 2002 г. полското списание "Wprost" оцени неговото състояние на 1,5 милиарда долара, но няколко месеца по-късно Павлов бе застрелян от снайперист пред офиса на "Мултигруп" в столицата.

Павел Найденов е вербуван от Шесто управление на ДС и е работил за най - репресивния комунистически апарат Държавна сигурност

През 2015 година, Комисията по досиетата разкри и Дарина Павлова, съпруга на застреляния през 2003 г. президент на „Мултигруп” Илия Павлов, като работила за Държавна сигурност и, че има сериозно агентурно комунистическо минало. 

Богатствата им се свързват с тяхното минало, обвързано с комунистическите служби и разграбването на държавата.