сряда, 20 април 2022 г.

14 български моряци още са на кораби в Украйна

  

14 български моряци и към този момент са на борда на кораби в Украйна. 11 от тях са на борда на „Рожен”, останалите - на „Царевна”. Никои от тях не иска евакуация по суша. 

С капитаните и на двата кораба се поддържа всекидневна връзка. Засега се знае, че и на двата борда има достатъчно провизии и гориво. А освен успешната евакуация от „Царевна”, от началото на войната до днес, има и две реализирани евакуации  от „Рожен”. Първият път на двама души, като NOVA беше сред първите, разказали историята им. 

Вторият път бяха евакуирани още четирима моряци. 11-е души, които към този момент са на борда, не искат да се евакуират. Желанието на моряците и на „Царевна”, и на „Рожен” е да се приберат до България с корабите си.


„Работи се с много служби и предпочитам детайлите, те са главно при службите, ние осъществяваме комуникацията с моряците, за да видим в какво състояние са. Работи се наистина и по въпроса за сини коридори като за кораба „Рожен” да кажем, че малко по-оптимистични са прогнозите, че могат да бъдат изведени корабите, но всичко зависи от украинската страна”, заяви външният министъл Теодора Генчовска.

Новините от днес и със задна дата