вторник, 22 март 2022 г.

Рибарите от Царево отказват да спазят предупрежденията да не влизат в морето

  

Рибарите от Царево отказват да спазят предупрежденията да не влизат навътре в морето заради опасността от мини от Одеса.

Причината е, че активният риболовен сезон е в разгара си, а уловът на калкан спира до броени дни. В момента риболовците са възпрепятствани от лошото време, но планират при по-добри метеорологични условия да подновят улова.

Пред bTV рибари разказаха, че и друг път са се натъквали на мини в морето и не се притесняват от последствията.

"Всъщност ние разрязваме мрежите, за да може да се освободим от мината и после по задължение информираме военноморските сили, които вече си свършат работата", казаха рибарите.

През 2020 г. имаше открита мина в залива на Созопол, а през 2017 и седемнадесета година имаше мина, открита на плаж "Корал" и още два случая.

Миналата седмица правителството предупреди да се следи за мини в Черно море, отнесени от буря от бреговете на Одеса. Областният управител на Бургас Стойко Танков, част от специалния щаб, който бе създаден за случая, сподели, че информацията се е получила в неделя и веднага са уведомили рибарските кораби и лодки. Цялото Черноморие се наблюдава, обясни той.

По думите му морето не позволява да се лови риба заради силното вълнение.

"Малка е вероятността противодесантни мини да достигнат българското крайбрежие. Евентуално могат да достигнат на повече от миля до нос Калиакра и река Резовска след около две седмици. Ще има патрулиращи кораби" уточни Танков.

И допълни, че военната база в Атия има опит в унищожаването на мини.

Според него при поява на такъв обект, органите ще бъдат информирани своевременно.

Новините от днес и със задна дата