вторник, 22 март 2022 г.

Прецедент заради Божков! Такова нещо не се е случвало никога досега

 

Първият запориран имот в чужбина от КПКОНПИ се оказа на Васил Божков. Това обяви пред БТА заместник-председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев. Възбраната на имота във Франция е станала след решение и на Софийския градски съд.

"Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс - жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2 611 228,63 лв.", каза Славчев.

По думите му процедурата е протекла паралелно у нас и в Република Франция, като съгласно френското законодателство е проведено специално производства, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус. В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани.

"В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, да вземат необходимите мерки", обясни още Антон Славчев.

Преди дни членът на КПКОНПИ Антоанета Цонкова обяви пред ресорната комисия в парламента, че има възбранен имот на българин във Франция, но не конкретизира име.

Миналата година КПКОНПИ е назначена за пазач на 18 кг златни накити на стойност 790 586,05 лв. На Комисията са предадени за съхранение ценни книжа на стойност 1 396 800 лв., а общата стойност на вложените за съхранение пари по специални банкови сметки са 1 933 335,02 лв. Стойността на приетите за съхранение моторни превозни средства е 449 100 лв., а общата стойност на имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е в размер на 45 268 220,06 лв.

Новините от днес и със задна дата