вторник, 22 март 2022 г.

Ясен Тодоров: Премиерът иска да подчини прокуратурата, после и съда! Това е тоталитаризъм!

  

Прокуратурата не беше уведомена за действията на МВР, както изисква НПК. Това заяви по БНТ Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба по повод арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

По негово мнение процедурите са много тежко опорочени, а премиерът грубо погазва закони. Нарежда на прокурорите кой да бъде арестуван, а утре ще иска да изземе функциите и на съда и да каже кой е виновен и кой да бъде осъден. Ако в тази война победи изпълнителната власт, държавата ще загуби. Това е страшно и чудовищно, каза Тодоров.

"В чл. 212 от НПК пише, че досъдебното производство се образува с постановление на прокурор. Проверката, извършена по закона на МВР от декември до средата на март не е приключила по законосъобразния начин. Ако служителите на МВР са установили данни за извършено престъпление и за извършителите, било е редно да докладват това в СГП и ако прокурорът сподели тяхното мнение да образува наказателно производство и да предприеме следващи действия по разследване. Ако има данни за някои лица, че са извършили престъпление, да бъдат приведени в качеството на обвиняеми и да им бъдат взети съответните мерки за неотклонение", каза Тодоров.

Случва се обаче следното, според зам.-директора на НСлС: "Миналия четвъртък премиерът вика служители на МВР в своя кабинет, казва им, че знае нещо по този случай, те го разпитват и явно там са дадени нарежданията за последващите процесуално следствени действия. С акта на разпита на премиера се счита, че е започнато досъдебното производство.

Но тук пак е нарушен НПК, защото в алинея 2 са уредени изключенията за започване на производство - то може да не се образува от прокурор само в случаите на неотложност, каквото може да е разпит на свидетел, но когато незабавното извършване на този разпит е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства".

Тодоров заяви, че в този разпит не е видял нещо, което е доказателство по делото. Категоричен е, че МВР е следвало незабавно да уведоми прокуратурата, не по-късно от 24 часа.

Тодоров смята, че с арестите управляващите са целели две неща - да упражнят репресии към своя политически противник и да се опитат да дискредитират българската прокуратура, като използват клишето - "ние ги хващаме, те ги пускат".

"Нещата, които се случват са страшни, защото се получава така, че изпълнителната власт се опитва да изземва правомощия на единствения конституционно определен орган, който осъществява надзор върху досъдебното производство, има право да образува досъдебно производство, да повдига обвинение и да го защитава пред съда. При образуването на производството премиерът има качеството на свидетел, той няма права да се запознава с материали", коментира Тодоров. 

"На 17 март министър-председателят, министърът на вътрешните работи, началникът на кабинета, решават да арестуват бившия премиер на България без за това да е уведомен единствения конституционно определен орган. Това е Денят на престъпното безумие 2", изтъкна Ясен Тодоров.

По думите му войната срещу прокуратурата и срещу главния прокурор се води, защото настоящата изпълнителна власт иска да прави с прокурорите това, което направи с разследващите служители - да ги извика в кабинета и да им нареди какво да правят - кой да бъде арестуван.

Новините от днес и със задна дата