петък, 25 март 2022 г.

ЕС подписа газова сделка със САЩ, за да ограничи зависимостта си от Русия

  

САЩ и ЕС обявиха постигането на голяма сделка за втечнен природен газ, в опит да намалят зависимостта на Европа от руската енергия. Според споразумението, САЩ ще доставят на ЕС допълнително поне 15 милиарда кубически метра втечнен газ, известен като LNG, до края на годината.

Сделката беше обявена в петък по време на тридневно посещение на президента на САЩ Джо Байдън в Брюксел, където се включи в три лидерски форума - на НАТО, Г-7 и ЕС.

Намерението е до 2030 г. САЩ да изнесат за ЕС допълнително около 50 милиарда кубически метра газ годишно. ЕС прави заявка за дългосрочен внос на такъв обем, което би намалило с около 1/3 количествата, които доставя всяка година от Русия. 

"Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия", каза американският държавен глава в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви на свой ред председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Смята се, че по-голямата част от допълнителния газ за Европа (засега) ще бъде износ, предвиден първоначално за други клиенти.

В момента Русия задоволява около 40% от потребностите на ЕС от природен газ. Общността вече заяви, че ще намали употребата на руски газ в отговор на руската инвазия в Украйна.

Намаляването на зависимостта от Русия (и въобще от изкопаеми горива) ще означава увеличаване на първо време на вноса от други страни (САЩ, Африка) и генериране на повече възобновяема енергия. ЕС залага и на биогаза и водорода.

Двете страни обявиха, че същевременно ще ускорят напредъка си към бъдеще с чиста енергия. Байдън отбеляза, че ще се търсят начини за използване възможно най-много на възобновяема енергия и същевременно на намаляване на търсенето на енергия.

ЕС смята, че това намаляване чрез спестяване на енергия в домовете може да замени 15,5 милиарда кубически метра газ тази година, а увеличаването на добива на вятърна и слънчева енергия може да замени 20 милиарда кубични метра. Целта на ЕС е да спести 170 милиарда кубически метра газ до 2030 г. чрез енергийна ефективност и използване на възобновяема енергия, отбеляза BBC.

Новините от днес и със задна дата