четвъртък, 10 март 2022 г.

Гешев преди заседанието на ВСС: Предишното искане беше правно нищо, сега е просто нищо / видео

  

                                Снимка: БТА

Предишното искане беше правно нищо, сегашното е просто нищо. Така главният прокурор Иван Гешев коментира искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата му.

Днес пленумът на ВСС заседава по този повод. Гешев посочи, че искането за предсрочно прекратяване на мандата му ще има последици, цената за които ще платят българските граждани.

"Ще кажа, че това е механичен сбор от манипулативни и неверни политически твърдения и субективни също манипулативни оценки. В действията на някои държавни органи виждам наченки, което не съм виждал от детството си преди 89 година в действията на държавни органи", коментира главният прокурор.

"Виждате какво се случва в Украйна. Не мисля че този въпрос представлява интерес за българските граждани. Не знам как да коментирам искането за отстраняване на главен прокурор на страна членка на ЕС, затова че е изпратил книги на класици като Вазов и Йовков", добави още Гешев. 

И беше категоричен, че прокуратурата не води лични битки с други институции, а МВР и правосъдното министерство ги атакува, докато престъпността продължава да расте.

"Очаква се лустрация на съдии. Притеснени сме, защото изпълнителната власт в лицето Министерство на вътрешните работи и правосъдието се занимава да атакува прокуратурата, а не да върши своята работа. Това води до бум на престъпността - телефонни измами, полицейски произвол", отбеляза обвинител номер едно.

След него пристигна и министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ѝ тя има аргументи за искането си, които се основават на 9 групи обстоятелства, свързани с широк спектър от действия и бездействия.

"Твърденията за правно нищо сериозно ме притесняват", коментира Йорданова думите на Гешев.

Новините от днес и със задна дата