събота, 19 март 2022 г.

Ген. Събев: Забелязахте ли това повече от странно нещо при визитата на военния министър на САЩ у нас

 

„Моето лично мнение е, че България беше длъжна да окаже военна помощ на Украйна, която е жертва на агресия. Имаме над 200 хиляди души украински българи там и ако мислим сериозно за тях би следвало да окажем помощ за тях, както останалите страни от ЕС и НАТО.

Дори да не изпратим С-300 – ние имаме други средства, включително преносими зенитно-ракетни комплекси, противотанкови средства и муниции”.

Така в "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS генерал Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО, коментира въпроса ще станем ли на практика участници в конфликта с предоставянето на такава помощ.

И допълни:

„Имахме възможност да помогнем. Жалко, че отново се снишихме пред Русия и станахме пасивен наблюдател на агресията, която Москва осъществява в Украйна. Стоим абсолютно неадекватно, за съжаление.

Изглеждаме като член на НАТО, на който не може да се има доверие. Защото ако един ден България се окаже под подобна агресия, какво тогава ще говорим за някоя страна, която каже – не можем да ви окажем помощ?”.


На въпрос възможно ли е да предоставим ракетните си комплекси С-300 на Украйна генерал Събев отговори:

„Трябва да си зададем въпроса защо украинското ръководство и президентът Зеленски помолиха всички страни от ЕС и НАТО да окажат помощ точно с такъв тип средства за ПВО, след като НАТО не се ангажира да наложи зона забранена за полети над Украйна, защото трябваше явно да се намеси в конфликта.

Те искат със средствата за ПВО да наложат такава зона, за да защитят украинските градове и да се отбраняват по-успешно срещу руските войски. Според мен България можеше да предостави един дивизион С-300 и да си остави един за щита и по примера на Словакия да поискаме да ни се предостави един дивизион „Пейтриът”.

Генерал Събев коментира и посещението на американскя министър на отбраната Лойд Остин в страната ни.

„Посещението на министъра на отбраната на САЩ в страната ни беше главно да се демонстрира съюзната солидарност с България. Да се гарантира, че член 5 на Вашингтонския договор ще се приложи безусловно, ако настъпят такива условия.

Тази визита беше знак и че стратегическото партньорство между България и САЩ трябва да се развива – включително в областта на отбраната”.

Според него повече от странно е, че шефът на Пентагона е отказал да се срещне с президента Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ.

По думите му Остин е проучил и нашите виждания по създаването на така наречената батальонна бойна група, в която САЩ обявиха, че ще участват една механизирана рота с бойни машини „Страйкър”. „Очевидно е станало дума и за помощта за Украйна.

С оглед на това, че България обяви, че няма да оказва никаква военна помощ на Украйна, е възможно Лойд да се е въздържал да дискутира по-широко този въпрос”.

Новините от днес и със задна дата