вторник, 8 март 2022 г.

ЕК показа плана, с който ще отстрани зависимостта от руския газ

  

Европейската комисия представи днес предложения за постигане на европейска независимост от руските изкопаеми горива доста преди 2030 г., като се започне с газа в светлината на инвазията на Русия в Украйна, се посочва в съобщение на ЕК. Планът очертава и поредица от мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за попълване на газовите запаси за следващата зима, пише Труд бг.

Поетапното премахване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия може да стане доста преди 2030 г. За целта Комисията предлага да се разработи план REPowerEU, който ще увеличи устойчивостта на цялата енергийна система в съюза, базирана на два стълба:

- Диверсификация на доставките на газ чрез засилване на втечнения газ и вносен тръбен газ от неруски доставчици.
По-големи количества биометан и възобновяеми източници, производство и внос на водород.

- По-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива в домовете, сградите, промишлеността и енергийна система чрез повишаване на енергийната ефективност, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и електрификация и справяне с проблемните места в инфраструктурата.

"Трябва да станем независими от руския петрол, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на доставчик, който недвусмислено ни заплашва. Трябва да действаме сега, за да смекчим въздействието от нарастващите цени на енергията, да диверсифицираме доставките на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Днес Комисията представи допълнителни предложения, потвърждаващи възможността за регулиране на цените при изключителни обстоятелства и определяйки как държавите членки могат да преразпределят приходите от високи печалби в енергийния сектор и търговията с емисии към потребителите.

Правилата на ЕС за държавна помощ също предлагат на държавите членки възможности да предоставят краткосрочна подкрепа на компании, засегнати от високи цени на енергията, и за намаляване на рисковете спрямо тях от колебанията на цените на енергията в средносрочен и дългосрочен план.

Новините от днес и със задна дата