сряда, 16 март 2022 г.

Борисов пред украинския посланик: ГЕРБ ще подкрепи в НС искане за военна помощ от Киев

  

ГЕРБ ще подкрепи предоставяне на военна помощ като бронирани жилетки, каски и снаряди на Украйна, ако бъде входирано такова предложение в парламента, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с украинския посланик у нас Виталий Москаленко.

Дипломат №1 на Киев в София поиска подкрепата на партията за затваряне на небето над Украйна от НАТО и военна помощ от България.

"Искам да помоля за две жизненоважни неща, които са необходими не само на украинската държава, но и за самото съществуване на украинските граждани, които загиват под терористичните бомбардировки. Сега е много важно за нас войниците, които се сражават и успешно отразяват нападението на путинско-фашистките орди, да бъде затворено небето над Украйна, тъй като това е най-слабата точка в нашата съпротива. 

Бихме искали да помолим парламента да приеме едно такова решение за затварянето на въздушната зона. Обръщам се към вас, като депутати, да инициирате една такава инициатива. Второто важно нещо - това е доставката на въоръжение за нуждите на украинската армия. Става дума за всички видове и форми на въоръжение - каски, бронежилетки, муниции и снаряди. Имам предвид дори авиационна техника - части от самолети, самите самолети. Този въпрос нееднократно сме повдигали пред българското правителство и военното ведомство и ще продължим да апелираме за това - за предоставянето на амуниции и въоръжение. Защото е въпрос на живот и смърт за украинската държава, на самото съществуване на украинския народ", апелира Москаленко.

На свой ред Борисов заяви, че 59-те депутата на ГЕРБ в парламента ще гласуват "за" в подкрепа на мерките срещу войната и са готови  готови да предложат на управляващите подкрепа по всички въпроси по отношение на бойните действия в Украйна.

"Влезе ли в парламента подобно обсъждане, ние ще го подкрепим. Съответно - списък с бронежилетки, каски, каквото е необходимо. На силата трябва да бъде отговорено със сила, за да бъде спряна. Войната е днес. На думи всички са силни. Но ако господин премиерът поиска подкрепата ни, ще има 59 гласа'', обеща бившият премиер.

По думите му така от "Продължаваме промяната" няма да могат да продължават да "шикалкавят", оправдавайки се с коалиционните партньори.

Бойто Борисов не пропусна да разкритикува и премиера Кирил Петков, когото "не видял да е в Киев", тъй като премиерите на Полша, Чехия и Словения вчера посетиха украинската столица, за да изразят подкрепата на ЕС в този труден момент за украинците.

Новините от днес и със задна дата