сряда, 16 март 2022 г.

"Тренд": Голям спад в доверието към кабинета "Петков" и президента, нараства песимизма

  

                              Снимка: "Булфото"

Има спад в подкрепата към правителството. "Продължаваме промяната" и ГЕРБ са вече на минимална дистанция помежду им. В същото време 40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна. 46% обаче не са си променили нагласите си към федерацията. Това сочат данните в ново представително проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа".

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи, коментират социолозите.

От началото на мандата на правителството оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната - 56%.

При оценката за работата на президента, динамиката не е толкова сериозна, но и там регистрираме ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца. През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%.

В същото време от "Тренд" отчитат покачване на отрицателната оценка за работата на парламента от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

Промени има и при електоралните нагласи. За последните два месеца "Продължаваме промяната" губи 3.5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21.9% от гласуващите. ДПС заема трета позиция с 11.4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, като веднага след нея се нарежда БСП с 10.4% от гласуващите. Следват "Има такъв народ" (7.5% от гласуващите), "Демократична България" (7.4% от гласуващите) и "Възраждане" (7.3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.

Войната в Украйна

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

40% от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна. 46% не са си променили отношението. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а в най-малък тези на "Възраждане" и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение. Сериозна подкрепа регистрираме и по въпроса за украинските бежанци - над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко с военно участие на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.

Новините от днес и със задна дата