събота, 19 март 2022 г.

Психолог даде актуална диагноза на Петков и Рашков

 

Акцията в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и неговото задържане няма да даде нито едно сериозно доказателство срещу него. Вътрешният министър Бойко Рашков използва много болшевишки и путински методи на работа, но те не дадоха никакви резултати. Това се казва в анализ на социалния психолог Росен Йорданов, цитиран от БГНЕС.
За широката публика, която не е запозната с полицейската работа, задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов може би изглежда като спектакъл, но за професионалистите имаше много сериозни пукнатини във всичко, което беше изнесено от медиите. Те се проявиха в няколко много специфични момента.
На първо място в тезата за неотложност. Тя е много удобен начин да представиш едни събития пред незнаещата публика, но пред хора, които са се занимавали с това дълго време, тя издиша.

В много случаи, в които полицаите са прибягвали до така наречената неотложност, дори когато са знаели, че няма да намерят нещо в дадения дом, това се използва като тактика за печелене на време, когато ние психолозите сме пред разкриване на целия случай или когато хората са били убедени, че ще намерят нещо, което със сигурност доказва тежко престъпление. Това по Наказателния кодекс е над 5 години затвор.

На второ място мъглявите обяснения, свързани с евросредства, с името на Лаура Кьовеши и с Европейската прокуратура. В такъв момент трябва да се придържаме много близко към фактите. За някои хора те не са важни, но за демократичното им чувство е важно да ги знаят. 

Адвокатът на задържания човек, защото на него дори не му е повдигнато обвинение, заявява, че в акта има само подозрение и в протокола не са намерени и не са иззети никакви неща, които са свързани с дома и човека. Това е много сериозно доказателство, че става дума за много несериозна акция.

Да предположим хипотезата, че някакъв европейски прокурор е дал някакви неопровержими доказателства на българската полиция, с които бившият ни премиер, независимо кой е той, трябва да бъде задържан. Следователно трябва да предположим, че хипотезата за неотложност предполага, че този човек изнудва или по телефона, или лично някого.

Следователно влизайки вътре в дома, полицаите трябва или да вземат телефона на въпросния заподозрян или трябва да задържат този човек заедно с изнудвания. Няма други хипотези. Ако няма такива хипотези, това означава, че всичко друго е много измамно. След като не е иззето нищо, това означава, че нищо от това, което вътре е намерено, нито има човек, нито има мобилно или някакво друго средство, с което този човек да упражнява така нареченото изнудване.
 
Акцията, проведена при задържането на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, прилича на акциите на зловещата полиция на Сталин НКВД. Тя е влизала в домовете на хората между 20.00 и 24.00 часа, защото съветският диктатор е правил пропагандни арести, чиято цел е била роднините, близките и съседите да видят опозоряването на човека. Арестът, извършван от зловещата НКВД, е трябвало да подейства като смазващ акт върху останалите. Този стил е възприет и при нахлуването в дома на Борисов.

Вътрешният министър Бойко Рашков използва много болшевишки и путински методи на работа. Той изрече ужасни неща в публичното пространство, но за десет месеца работа не доказа нито едно незаконно подслушване, нито някакви злоупотреби. Има само "ще, ще, ще" – всичко е в бъдеще време, което изглежда доста комунистическо.

Работил съм във времената, когато Бойко Рашков беше заместник-директор на Следствието, и имам изключително лоши впечатления от неговата работа. Нисък професионализъм, много проблеми с личното поведение на работното място и неадекватни заповеди, които много често са препятствали разкриване на престъпления.

Бойко Рашков е от едно друго време и неговите методи не ме изненадват. Преди година споделих, че той ще вкара Бойко Борисов в ареста. Ако Бойко Борисов е виновен, това ще го докаже българският съд. Ако Бойко Борисов бъде задържан по съмнения за сериозно престъпление, трябва да има сериозни доказателства.

Тук не говорим за личността на Бойко Борисов, а за ролята му на премиер. Ще дам един пример за всички, които скачат сега, когато големият германски политик и канцлер Хелмут Кол, за съжаление, беше уличен за злоупотреба с партийни средства, беше ли той задържан по този начин? Не, защото германците имат отношение към институциите.

Ако един министър-председател на България може да бъде задържан като мафиотски бос от ромски квартал посред нощ, това обижда всички в тази държава, независимо дали харесват Бойко Борисов. Така действа Путин, когато някой е против него, той намира начин да го отстрани.

Няма да бъде изкарано нито едно сериозно доказателство при този начин на задържане, при тези действия, които извършва вътрешният министър на България и малоумните действия на министър-председателя, в чието ментално здраве и състояние се съмняват много голяма част от българския народ. Освен ако не се приемат за сериозни свидетелските показания на човек, който наричаха Черепа. 

Новините от днес и със задна дата