Български самолет е кацнал аварийно в Ница тази събота. Това става ясно от информация на сайта "ФлайтРадар24".

Самолетът "Ембраер" на "Бългерия Еър" е излетял в 13:27 ч. от София в посока Мадрид, но вместо да кацне в испанската столица в 18:10 ч. по разписание, към 15:15 ч. машината се отклонява от маршрута си и намалява височината, на която се намира.

По информация на кореспондента на bTV в Париж екипажът на самолета е подал сигнал за тревога заради разхерметезиране на самолетната кабина.

В 15:45 ч. самолетът е кацнал аварийно в Ница във Франция. Приземяването е било благополучно и няма пострадали пътници.

От външното ни министерство съобщиха, че до аварийното кацане се е стигнало заради съмнения за техническа неизправност. Пътниците на борда са в добро състояние и не е имало уплах сред тях. След проверка на машината полетът ще продължи.

От авиокомпанията също заявиха, че не е имало никаква опасност за пасажерите, а по-късно поясниха, че не е имало реален технически проблем, а само сигнализация за такъв. По протокол дори и в такъв случай се налага аварийно кацане, допълниха от компанията.

Разхерметизацията не се счита за тежка авария в авиацията. В подобен случай обаче има специални протоколи, обяснява експертът по авио безопасност Ангел Борисов. Колко рязко се случва това зависи от мащабите на проблема. Целта е да се достигне до височина между 2 хиляди и 500 000 и 300 000 метра.

"Това е както се изкачваш по планина и тъпанчетата ти пукат - тук е многократно по-бързо, затова има болки в ушите, шум, главоболие, в зависимост колко време трае снижението. Коланите трябва да се закопчаят, за да не си ударите главата в панела.

Подава се команда "Затегнете ремъците, поставете кислородните маски, продължаваме полета", обясни Ангел Борисов.