вторник, 15 март 2022 г.

България ще подкрепи новата вълна санкции срещу Русия

  

България подкрепя наложените санкции срещу Руската федерация във всички области. Ние сме готови да обсъдим и приемането на допълнителни ограничения, с цел оказване на натиск за спиране на войната срещу украинския народ. Ще продължи силната подкрепа за преодоляване на евентуални възможности за заобикаляне на санкциите. Фискалният отговор няма да бъде достатъчен за преодоляване на ефектите върху националните икономики на държавите членки. 

Това е заявил вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред колегите си от страните от ЕС по време на редовно заседание на Съвет ЕКОФИН в Брюксел във вторник, 15 март, цитиран в съобщение на Министерството на финансите.  

Финансовите министри обсъдиха икономическите последици от санкциите срещу Русия заради военната агресия срещу Украйна.

Преди заседанието френският министър на икономиката Брюно Льо Мер съобщи за обсъжданите от финансовите министри нова вълна от икономически санкции срещу Русия, определяйки ги като "исторически". "Всички опции остават на масата, всички икономически и финансови инструменти", предупреди той. Льо Мер заедно  това призова за единство на страните членки, изтъквайки, че то е най-голямата ценност срещу икономическите рискове.

Подкрепяме предложението за общи обществени поръчки, на ниво ЕС, за ключови енергийни и земеделски стоки, което ще предотврати ситуация, в която държавите членки наддават една срещу друга, е заявил още Василев. Във връзка с това, според него, е  е необходим координиран подход, от който да могат да се възползват всички. ЕС трябва да работи усилено, за да преодолее енергийната си зависимост от Русия, е отбелязал в своето изказване българският финансов министър.

Съветът прие общ подход по предложението за Регламент за установяване на механизъм за въглеродна корекция на границите. 

Механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите (CBAM) е мярка на ЕК в областта на климата, която следва да предотврати риска от изместване на въглеродни емисии и да подкрепи по-амбициозните цели на ЕС за смекчаване на последиците от изменението на климата, като същевременно се гарантира съвместимост с правилата на СТО.

Съветът дискутира предложението за Директива за гарантиране на глобално минимално равнище на данъчно облагане за мултинационални групи в Съюза, което е изготвено в съответствие със споразумението, постигнато от Приобщаващата рамка на ОИСР през октомври 2021 г. за решение за справяне с данъчните предизвикателства, възникнали в резултат на дигитализацията на икономиката.

Европейското предложение се придържа тясно към международното споразумение и определя как принципите за ефективна данъчна ставка от 15% за глобалните дейности на големи многонационални групи, договорена от 137 държави, ще се прилагат на практика в рамките на ЕС. Предложението включва общ набор от правила за начина на изчисляване на тази ефективна данъчна ставка, така че тя да се прилага правилно и последователно в целия ЕС.

Новините от днес и със задна дата