сряда, 23 март 2022 г.

Спецпрокуратурата проверява Асен Василев по сигнала на "Инса Ойл"!

  

Спецпрокуратурата е започнала проверка във връзка със сигнал на компанията ИНСА Ойл срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев, предаде БЛИЦ, като се позова на правителствени източници.

Действията на магистратите са по повод на сигнал, подаден от петролната компания.
Преди седмица от Инса Ойл информираха обществеността, че: "Във връзка с изказването на Вицепремиера и Министър на финансите Асен Василев в предаването на БТВ: „Защо, господин министър?“, от „ИНСА ОЙЛ“ заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители.

В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България,  европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. Още по-скандално е, че усвоения от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции.

Министърът на финансите Асен Василев публично призна за уговорка с фирмата с господстващо положение на пазара, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата. По този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

В интервюто си пред БТВ Министърът на финансите не представи никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива. Още повече той си спести факта, че по същото време цените на дизела и бензина в съседните на България – Румъния и Сърбия, бележат аналогичен скок.

В кризисната ситуация за която говори и Министър-председателя Кирил Петков се очаква правителството и бизнеса да гледат в една посока и да работят за подкрепа на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от последствията. Политизирането на икономически теми, не водят до трайно решаване на задаващата се криза в сферата на горивата, нито до цялостно стабилизиране на сектора".

Новините от днес и със задна дата