понеделник, 7 март 2022 г.

Третият кръг руско-украински преговори приключи

  

Третият кръг руско-украински преговори в Беларус приключи, заяви руското посолство в Беларус, предаде Франс прес.

На преговорите не бе отбелязан кой знае какъв напредък във връзка с хуманитарните коридори, заяви представител на украинската делегация.

Поредната среща не е "подобрила значително" отношенията, според делегацията на Украйна, а е довела само до "малки положителни промени" по отношение на коридорите.

Руското посолство в Беларус пък съобщи, че преговорите между Украйна и Русия са приключили след близо три часа.

Това потвърди и съветникът на украинския президент и представител на Киев на преговорите Михайло Подоляк в "Туитър". "Продължават разговорите по набора от политически решения на конфликта, както и за постигането на примирие и гаранциите за сигурност", допълва Подоляк. Той уточни, че не е постигнато споразумение, което значително да подобри ситуацията.

От своя страна ръководителят на руската делегация Владимир Медински каза, че е твърде рано да се говори за нещо положително след третия кръг от преговорите, предаде Ройтерс. "Очакванията на руската страна от преговорите с Украйна не се оправдаха", посочи той. Медински подчерта, че Русия е повдигнала въпроса за спешното откриване на хуманитарни коридори. От своя страна украинската страна е уверила, че те ще бъдат въведени в експлоатация още утре, предава РИА Новости.

Предишният кръг от мирни преговори, проведен на 3 март, доведе до създаването на хуманитарни коридори от двете страни, за да позволят на цивилните да напускат зони, където се провежда въоръженият конфликт.

Новините от днес и със задна дата