вторник, 29 март 2022 г.

7 държави от ЕС препоръчаха на гражданите си да не участват във войната в Украйна

  

Седем европейски държави препоръчаха на гражданите си да не участват във войната в Украйна, предаде АФП. Призивът е на министрите на правосъдието на Франция, Германия, Нидерландия, Испания, Италия, Люксембург и Белгия.

В изявление след срещата им в Брюксел се посочва, че те "единодушно са посъветвали европейците да се откажат от присъединяване към доброволците, които заминават, за да участват във войната в Украйна".

След нахлуването на руската армия на 24 февруари украинският президент Володимир Зеленски открито покани чужденци да дойдат на помощ като част от "международен легион", припомня АФП. На 6 март украинските власти обявиха, че на призива са откликнали около 20 000 души.

Украйна предлага ключови страни от НАТО като гаранти на евентуален мир

Украйна иска САЩ, Великобритания, Турция, Франция и Германия да служат като гаранти в случай на евентуално споразумение с Русия, каза украинският президентски съветник Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.

"Договор за гаранции за сигурносттa с подсилен аналог на член 5 на НАТО. Държави гаранти (САЩ, Обединеното кралство, Турция, Франция, Германия и др.), които в юридическо отношение активно да участват в защитата на Украйна от всякаква агресия", написа Подоляк в Туитър.

Според него това може да бъде осъществено като бъде подложено на референдум в Украйна и чрез ратификация от парламентите на предложените държави гаранти.

По думите му Украйна също така предлага преговори в продължение на 15 години за статута на Крим, както и въпросът да не се решава с военни средства. "Само политически и дипломатически усилия", заяви той.

Главният руски преговарящ Владимир Медински каза, че предложенията на Киев към Москва на преговорите в Истанбул са включвали това Русия да не се противопоставя на членство на Украйна в Европейския съюз.

Новините от днес и със задна дата