вторник, 29 март 2022 г.

Пробив в преговорите между Украйна и Русия в Истанбул

  

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул в двореца Долмабахче в Истанбул приключиха около 14.30 ч българско време. Съобщението, че те ще продължат и утре беше опровергано от турското външно министерство.

Украйна предложи на Русия неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност. Неутралният статут на страната предвижда в нея да не бъдат разполагане чуждестранни военни база, поясниха от украинската делегация.

Киев предлага на Русия нова система за гаранции за сигурност и провеждане на консултации за статута на анексирания полуостров Крим през следващите 15 години. Турция, Израел, Полша и Канада може да са страните, които ще бъдат гаранти за сигурността на Украйна.

За да има окончателно споразумение между Киев и Москва трябва да има пълен мир на цялата територия на страната, подчерта Михайло Подоляк - член на украинската делегация и съветник на президента Володимир Зеленски.

Той определи преговорите с руската страна в Турция като "трудни".

"Безусловни гаранции за сигурност за Украйна, прекратяване на огъня, ефективни решения за хуманитарни коридори и хуманитарни конвои, спазване от страните на правилата и военните традиции. Трудни преговори за мир в нашата страна", написа той в Туитър.

Украинските преговарящи подчертаха, че всички договорки между Киев и Москва ще бъдат подложени на референдум.

Главният преговарящ от руска страна Владимир Медински обяви провелите се преговори в Истанбул като конструктивни и съобщи, че предложенията на Украйна ще бъдат предадени на президента Владимир Путин.

Той посочи, че е постигнат напредък и добави, че двете страни могат да се споразумеят да направят съвместно изявление след настоящия кръг от преговори.

"В Истанбул Руската федерация получи ясно формулирана позиция от Украйна", посочи Медински, добавяйки, че Русия ще предприеме "стъпки за деескалация на конфликта с Украйна". Той подчерта, че намирането на компромис и бързата работа по постигане на споразумение е от съществено значение.

А един от заместник-министрите на отбраната на Русия съобщи, че Русия реши драстично да намали военната си активност около Киев и Чернигов, съобщи .

Медински също така каза, че среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски може да се случи "веднага щом бъде подготвено споразумението", което трябва да е подписано от външните министри.

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул продължиха малко повече от 3 часа. Това бяха първите преговори лице в лице от близо три седмици, като Киев поиска прекратяване на огъня без да прави компромис с територията или суверенитета.

Украинска телевизия съобщи, че преговорите са започнали със "студено посрещане" и без ръкостискане между делегациите. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников води представителите на страната си, начело на руската делегация е съветникът на Путин Владимир Медински. Ръкостискания имаше само с представители на домакините.

Срещата започна с разговор на ръководителите на двете делегации, който продължи 1 час и 20 минути, след което се състояха преговорите между двете делегации. Те бяха организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган.

На разговорите изненадващо присъства руският милиардер Роман Абрамович, който е санкциониран от Запада заради инвазията на Русия в Украйна. Двата екипа седнаха един срещу друг на дълга маса в двореца на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Руският олигарх беше на първия ред на наблюдателите, облечен в син костюм, показва видеоматериал, разпространен от турското президентство. Три източника потвърдиха неочакваното присъствие на Абрамович, който вече е посещавал Турция след началото на войната в Украйна, а две от суперяхтите му са акостирали в турски курорти.

В речта си преди преговорите, Ердоган каза на руската и на украинската делегация, че е дошло време за конкретни резултати и че напредъкът ще проправи пътя за среща на президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски.

"От страните в преговорите зависи да спрат тази трагедия. Постигането на прекратяване на огъня и постигане на мир възможно най-скоро е в полза на за всички. Смятаме, че вече сме навлезли в период, когато са необходими конкретни резултати от преговорите", каза Ердоган.

Вчера Украйна и Съединените щати говориха за малка надежда за пробив в преговорите. Но възобновяването им лице в лице е важна първа стъпка към прекратяване на огъня, която е в застой на повечето фронтове, но причинява ужасяващи страдания на цивилните, хванати в капан в обсадените градове.

Преди срещата украинският външен министър Дмитро Кулеба каза за преговорите в Турция: "Ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет". "Минималната програма ще бъдат хуманитарни въпроси, а максималната програма е постигането на споразумение за прекратяване на огъня", каза той по националната телевизия.

Фейк е новината за отровени преговарящи

Вчера украински участници в преговорите с Русия отрекоха появилите се в американския в. "Уолстрийт джърнъл" твърдения, че са станали жертва на отравяне, предаде ДПА. 

Всички членове на делегацията се чувстват добре, каза Михайло Подоляк, цитиран от украински медии. "В момента в информационната сфера има много спекулации, най-различни конспиративни теории", заяви участващият в преговорите съветник на Зеленски.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира, че в момента има глад за сензации.

"Съветвам всеки, който отива на преговори с Руската федерация, да не яде и да не пие нищо. И за предпочитане - избягвайте да докосвате каквато и да е повърхност. Второ, всички тези истории като "някой някъде чул нещо, някакви източници казали" сега има много такива истории, защото всички са жадни за новини, за сензации", каза Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

"Уолстрийт джърнъл" писа, че украински преговарящи, както и руският олигарх Роман Абрамович, са получили в началото на този месец, вечерта на 4 март, признаци на отравяне.

Междувременно и Кремъл отхвърли твърденията, че Абрамович е бил отровен.

"Това е част от информационната кампания, информационен саботаж, част от информационната война. Тези съобщения не отговарят на действителността", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Песков обясни, че "Роман Абрамович участва в осъществяването на определени контакти между руската и украинската страна". Олигархът не е официален член на руската делегация на преговорите с Украйна в Турция, уточни в същото време той.

Говорителят на Путин допълни, че днес или утре ще стане ясно дали мирните преговори са обещаващи.

Русия драстично намалява активността си около Киев и Чернигов

Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу днес каза, че отбранителният потенциал на Украйна е намалял сериозно, и потвърди, че основните задачи от първата фаза на руската военна операция в съседната страна са изпълнени, предаде Ройтерс.

Москва ще реагира адекватно, ако НАТО достави на Киев самолети и системи за противовъздушна отбрана, предупреди Шойгу на среща, излъчвана по телевизията.

Представител на руското министерство на отбраната призова Украйна да спазва Женевската конвенция за правата на военнопленниците.

Русия е решила силно да намали в Украйна военните си действия, насочени към столицата Киев и северния град Чернигов. Целта е да бъдат създадени условия за диалог, заяви руски заместник-министър на отбраната след преговорите в Истанбул между делегациите на Москва и Киев.

Новините от днес и със задна дата