неделя, 6 февруари 2022 г.

Нова дрога се разпространява у нас

  

                        Снимка: bTV

Зачестяват опитите за внасяне на наркотични вещества под различни форми у нас.

Особено актуални напоследък са чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, но които водят до сериозно пристрастяване и имат опасни токсични ефекти, съобщи bTV.

Един от най-новите видове дрога, която опитва да намери пазар у нас е кратом. Митническите служители от Борба с наркотрафика напоследък все по-често се натъкват на тревистата маса, отглеждана в Тайланд. От няколко години той е включен в списъка с рискови наркотици като кокаин и хероин.

"Това е наркотично вещество, произходът му е от югоизточна Азия, така че единствения път, това е с въздушни карго пратки, въздушни куриерски пратки. Миналата година, през 2021 г., открихме 3 пратки с кратум, общо количество около 3 кг. В куриерски и пощенски пратки, това е основния начин", обясни Стефан Бакалов, началник на отдел Борба с наркотрафика" в Агенция Митници.

При опита да бъде внесен, кратомът често е деклариран като безобиден чай.

"Кратомът на вид, може да бъде смляно самото растение, самите листа. Също така се употребява като се пие под формата на чай или се пуши. Ако е малко съдържанието на кратум, тогава ефектът е стимулиращ. Обратното е опияняващ ефект", допълни Бакалов.

Именно това е и новата вълна не само у нас, но и в Европа през последната година. Употребата на уж здравословни чайове и билки, Които водят до зависимост, а при предозиране и до фатален изход.                                                                                             

Новините от днес и със задна дата