четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Байдън обяви тежки санкции срещу Русия

  

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в обръщение към нацията първоначалния отговор на Щатите срещу Русия.

"Русия отхвърли диалога и избра пътя на войната. Тя пренебрегна нашите усилия и предложения за дипломатичен изход от кризата. Сега властите ще понесат отговорност за действията си. Агресията ще струва скъпо на Русия и президента Владимир Путин. Това ще засегне и всяка друга страна, която поддържа Москва във военните ѝ действия", заяви американският президент Джо Байдън.

"Ще въведем санкции, които с времето ще отслабят сериозно руската икономика. Ние целенасочено проектирахме тези санкции, за да увеличим максимално дългосрочното въздействие върху Русия и да сведем до минимум въздействието върху Съединените щати и нашите съюзници", каза Байдън.

Съединените щати, 27-те членки на ЕС и Г-7 ще участват заедно в тези санкции.

Ето какви санкции обяви Байдън:

  • Ограничаване на способността на Русия да прави бизнес в долари, евро, лири и йени и да бъде част от световната икономика
  • Спиране на възможността за финансиране и разрастване на руската армия
  • Нарушаване на способностите на високотехнологичния сектор в Русия. Предвижда се ограничаване на износа на високотехнологични продукти и чипове към Русия

Байдън каза, че новите санкции включват също четири руски банки и "корумпирани руски милиардери" и техните семейства, които са близки до Кремъл.

Американският президент обяви ново разполагане на сухопътни и въздушни сили на източния фланг на НАТО, въпреки че повтори, че американските войски няма да влязат в Украйна.

"Нашите военни няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна, а за да защитават нашите партньори в НАТО и съюзниците ни на изток.

САЩ няма да извадят Русия от системата за международни плащания SWIFT, както и да наложат персонални санкции срещу Путин.

"Не съм подценил Путин. Той има големи амбиции в Украйна. Целта му е да възстанови бившия Съветски съюз", коментира Байдън.

"Нямам идея какво заплашва Путин, знам само какво е направил. Трябва да му покажем какво ще последва от това. Народа на Русия трябва да разбере", коментира американския президент на въпрос дали САЩ са заплашени от ядрен удар.

"Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен", заяви по рано руският президент Владимир Путин.

Байдън прогнозира, че следващите седмици и месеци ще бъдат тежки за украинците. Той предупреди Русия, че ако тя продължи с кибератаките, то САЩ ще отвърнат на това.

Президентът каза, че работи за гарантиране на световните енергийни доставки и призова петролните и газовите компании да не експлоатират кризата в Украйна и да увеличават цените.

Очаква се тази вечер европейските лидери да приемат новия пакет от санкции срещу Русия. Предвижда се на руските банки да им бъде ограничен достъпът до европейските финансови пазари, но и санкции, които ще засегнат и руския технологичен сектор - нещо, което ЕС не е правил като мащабни санкции.

Малко по-рано днес британският премиер Борис Джонсън обяви нови санкции срещу над 100 руски физически лица и компании, сред които е и "Аерофлот" заради инвазията на Русия в Украйна.

"Това включва всички големи производители, които подкрепят военната машина на (президента Владимир) Путин. Освен това забраняваме (достъпа - бел. ред.) на "Аерофлот" до Великобритания", заяви Джонсън.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също обяви, че страна налага санкции срещу 58 руски физически и юридически лица в отговор на инвазията на Москва в Украйна, която той нарече "масова заплаха за сигурността и мира по света", предаде АФП. Санкциите ще бъдат насочени към членове на руския елит и техните семейства, групата Вагнер - частна военна компания, и на руски банки. Канада отменя и редица разрешителни за износ от Русия.

Новините от днес и със задна дата