петък, 25 февруари 2022 г.

Танкове настъпват от Чернобил и са на 80 км от Киев, взривиха мост, за да ги забавят

  

Руски танкове настъпват към Киев. Те са част от военната група, която вчера превзе Чернобил, и към 6:30 ч. българско време се намират по средата на пътя.

По информация на няколко руски и украински канали в Телеграм на около 80 км от столицата - край селището Иванков, се е завързало сражение. В опит за забавяне на нашествието местните въоръжени сили са взривили ключов мост в района.

Танкови части към Киев се придвижват и от Изток. Руски войски са отцепили всички населени места в Сумска област - на около 300 км от столицата. Именно оттам минават танковете към столицата.

В същото време експлозиите в Киев се подновиха, като вече вият сирените за въздушна опасност. В режим "тревога" са включени и известителните системи на Лвов, Одеса и Виница.

Взривове гърмят и в други украински градове, които очакват руска инвазия. На ракетен удар е подложено летище "Ривне" край историческия град Ровно в Северозападната част на страната.

От украинската армия предупредиха вчера, че Русия иска да блокира Киев и да създаде наземен коридор с Крим и Приднестровието. Украинските сили се сражават с Русия на три фронта, след като Москва започна днес настъпление по земя, море и въздух.

Властите съобщиха още, че след нахлуването правителството е изгубило контрол над територии в южната част на страната. Новината е от регионалните власти в Херсон. Областта около Хеническ също вече не е под украински контрол.  Съществуват опасения, че Русия може да се опита да превземе и Одеса.

Новините от днес и със задна дата