петък, 25 февруари 2022 г.

НАТО: Има опасност от нападение срещу съюзници, на източния фланг са много притеснени

  

"Ще направим необходимото за защита на всеки съюзник и всеки сантиметър от територията на Алианса", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след днешното извънредно онлайн заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от пакта по повод войната в Украйна.

"Има опасност от нападение срещу някой от съюзниците, затова отправяме посланието за действието на чл. 5 от Вашингтонския договор. Съюзниците по източния фланг са много притеснени, те са близо до Украйна, граничат с Русия", отбеляза той. "Целта ни е да запазим мира, да предотвратим друго нападение", поясни Столтенберг.

"Целите на Кремъл не се ограничават до Украйна, Русия поиска гаранции, че НАТО няма да се разширява повече и да се върне в състоянието до 1997 година", отбеляза той. "Русия открито оспорва реда на сигурността в Европа, решението на Путин да нападне Украйна е ужасна грешка", заяви генералният секретар.

"Войната в Украйна няма да повиши сигурността на Русия, нито Русия ще стане по този начин по-уважавана. Призоваваме Русия да спре тази безсмислена война и да се изтегли напълно от Украйна, да се върне на пътя на диалога и да прекрати агресията", допълни той.

Столтенберг отбеляза, че хиляди бойци са изпратени по източния фланг, както и че това е само част от състава на силите на пакта за бързо реагиране. По неговите думи военното командване на Алианса ще прецени къде тези сили да бъдат насочени. "Задействахме вчера плановете за отбрана, готови сме за бърз отговор на всяка заплаха, до дни", заяви генералният секретар.

Той посочи, че съюзниците продължават подкрепата си за Украйна - военна и с друго оборудване, включително с осигуряването на системи за противовъздушна отбрана. "Посланието към Русия е ясно - помагаме на нашия партньор Украйна", посочи Столтенберг.

По неговите думи ще бъде необходимо алиансът да помогне на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина да останат на пътя на демокрацията, който са избрали. В отговор на въпрос той заяви, че украинското ръководство трябва да прецени дали да преговаря с Москва.

Новините от днес и със задна дата