петък, 25 февруари 2022 г.

Британска баронеса алармира Камарата на лордовете за последиците за България от руската агресия

  

В изказването си пред Камарата на лордовете днес по време на дебат за кризата в Украйна баронеса Роулингс (консерватор) обърна внимание на последиците за България от руската агресия в Украйна и призова за подкрепа на страните от южното крило на източния фланг на НАТО.

"Агресията на Руската федерация срещу Украйна има далеч простиращи се геополитически последици и е също така провокация срещу демократичните страни от източния фланг на НАТО и най-вече срещу страни, за които се говори по-малко, но в същото време може да се окаже, че са по-уязвими за руските провокации от тези, на които обикновено се дава приоритет", заяви баронесата.

Тя допълни, че само преди няколко дни руският външен министър Сергей Лавров е поставил под въпрос членството на България и Румъния в НАТО, "като по този начин е поставил под въпрос свободния избор на гражданите на тези две натовски държави, които отдавна са наши демократични съюзници".

По думите на баронеса Роулингс военните действия в Украйна "тревожно се водят все по-близо до България и Румъния".

"Факт е, че още в първите часове на руската агресия най-много жертви паднаха около град Одеса, южно от който живее 300-хилядно българско малцинство, тясно свързано с България. Всеки момент можем да очакваме огромна хуманитарна криза и вълни от бежанци, които могат да изправят нашите български съюзници пред още по-големи предизвикателства".

"Именно поради тези причини призовавам за категорично и възможно най-силно изразяване на нашата солидарност и подкрепа за страните от южното крило на източния фланг на НАТО!", казва баронеса Роулингс.

Важно е да се положат грижи България да не бъде забравена, "преди да е станало твърде късно".

Новините от днес и със задна дата