сряда, 9 февруари 2022 г.

Часове след визитата от САЩ: Президентът свика Консултативния съвет за национална сигурност

 Радев свиква КСНС заради заплахите за националната сигурност - Последни  Новини от DNES.BG

                                   Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".

Въпросите ще бъдат разисквани във вторник, 15 февруари, от 14 часа в сградата на президентството.

Новината е оповестена от пресцентъра на Румен Радев часове след като междуведомствена делегация от САЩ посети София с намерението "да се консултира със съюзниците от НАТО и партньори от ЕС относно руската агресия срещу Украйна". Официални резултати от срещата не бяха оповестени. Рано тази сутрин стана ясно единствено, че оглавяващият мисията - специалният съветник в американския Държавен департамент Дерек Шолей, е разговарял с министъра на отбраната на България Стефан Янев, с финансовия министър Асен Василев и с външния ни министър Теодора Генчовска.

На въпрос дали можем да очакваме САЩ да разположи войски в България заради напрежението Русия-Украйна, в интервю за "24 часа" Шолей дава следния отговор:

"Благодарение на нашето стратегическо партньорство в областта на отбраната и на стабилните ни отношения като съюзници в НАТО американски военни регулярно идват в България за съвместни учения и обучения, които винаги са планирани заедно с българското правителство често месеци и дори години предварително. Ние ще продължим нашата тясна координация с България по всички бъдещи движения на въоръжени сили и разбира се, тази координация ще бъде ръководена от суверенните решения на България като съюзник в НАТО и от Споразумението за военно сътрудничество, което подписахме през 2006 г."

Консултативният съвет за национална сигурност е втори за тази година. На 1 януари президентът Радев събра началниците на службите, премиера и председателите на парламентарните групи на партиите в НС по въпроса за споровете със Северна Македония.

Новините от днес и със задна дата