сряда, 9 февруари 2022 г.

Американски пратеник: Вашингтон иска отношенията с България да са възможно най-силни

  

"Администрацията на президента Байдън е решена да направи отношенията между САЩ и България възможно най-силни". Това казва в интервю за "24 часа" съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шолей, попитан как САЩ ще работят с новото българско правителство.

"Държавният секретар Антъни Блинкен ме помоли да дойда и да се срещна с българските ни партньори, за да обсъдим широк спектър от въпроси и да продължим стратегическия диалог, започнат от нашите две правителства в началото на 2020 г.", посочва Шолей.

"Ние приветстваме ангажимента, който новото българско правителство пое за борба с корупцията, борба с пандемията и диверсификацията на енергийния си сектор. Нашето двустранно партньорство се простира още по-далече и за мен е вълнуващо да отбележа съществуването на динамични възможности да продължим да работим заедно", отбелязва още американският пратеник.

Той определя страната ни като не просто надежден, а отличен съюзник в НАТО.

"Искаме да засилим икономическите връзки между нашите страни. Насърчаваме американските компании да продължат да инвестират в България - до момента те са създали над 30 000 добре платени работни места тук", допълва още Шолей, попитан за сътрудничеството с българското правителство.

На въпрос дали можем да очакваме САЩ да разположи войски в България заради напрежението Русия-Украйна, Шолей дава следния отговор:

"Благодарение на нашето стратегическо партньорство в областта на отбраната и на стабилните ни отношения като съюзници в НАТО американски военни регулярно идват в България за съвместни учения и обучения, които винаги са планирани заедно с българското правителство често месеци и дори години предварително. Ние ще продължим нашата тясна координация с България по всички бъдещи движения на въоръжени сили и разбира се, тази координация ще бъде ръководена от суверенните решения на България като съюзник в НАТО и от Споразумението за военно сътрудничество, което подписахме през 2006 г."

Шолей добавя, че е успял да разговаря със Стефан Янев, Асен Василев и Теодора Генчовска.

От пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха за срещата, като уточниха, че тя е била проведена в рамките на посещението в България на делегация, включваща представители на Държавния департамент и на Департамента по отбрана.

Сред основните теми, дискутирани по време на разговорите, бяха развитието на двустранните военни отношения и продължаването на стратегическия диалог, възможностите за сътрудничество между България и САЩ в сферата на отбранителната индустрия и проектите за модернизация на въоръжените ни сили, посочват от пресслужбата.

"За нас е важно в този критичен момент да сме сигурни, че вървим в правилната посока чрез модернизация и изграждане на способности", заяви министър Янев по време на разговорите.

Той постави акцент върху необходимостта от реализиране на проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски като част от усилията ни за изграждане на тежка механизирана бригада, който определи като приоритетен за Българската армия във възможно най-кратки срокове, обясняват още от пресцентъра.

В рамките на срещата е била разгледана темата за усложнената среда на сигурност с оглед ситуацията около руско-украинската граница, ролята на НАТО в този контекст, както и възможните подходи в търсене на дипломатическо решение на конфликтните въпроси и деескалация на напрежението. Акцент е поставен върху стратегическото партньорство между двете страни-членки на Алианса.

Обсъдени бяха и възможностите за разработване на единна Черноморска стратегия, отбелязват от военното министерство и допълват:

Като сериозен проблем бяха посочени хибридните и кибератаки, като от българска страна беше заявено, че се работи по изготвяне на национална киберстратегия, както и по изграждането на способности за киберзащита.

Новините от днес и със задна дата