четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Прокуратурата: Иван Гешев или член на неговото семейство, никога не са имали собственост в "една млекопреработвателна компания"

  

                             Снимка: Bulphoto

Твърдението, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване, може да бъде определено само и единствено като лъжа. Никога, нито Иван Гешев, нито член на неговото семейство, са имали каквато и да е собственост във визираната в интервюто "една млекопреработвателна компания", нито в друга.

Това се казва в позиция на прокуратурата във връзка с твърденията на Иван Демерджиев, адвокат при Пловдивска адвокатска колегия и бивш служебен министър на правосъдието, пред Нова телевизия.

В сутрешния блок на медията Демерджиев заяви, че бащата на обвинител №1 е станал съдружник в млекопреработвателна компания, като е придобил 2 процента от дружеството. Освен това бившият правосъден министър цитира и сигнал до ведомството, което оглавяваше, че главният прокурор е горил лично в близост до вилата си документи по делото КТБ, които са уличавали доста политици, които в миналото са били на високи позиции.

Според прокуратурата, тези изявления на Иван Демерджиев биха могли да доведат българските граждани до заблуждение.

"Дали главният прокурор или член на неговото семейство имат дялове във фирми е лесно проверим факт в Търговския регистър, особено за юрист, адвокат и бивш служебен министър на правосъдието, какъвто е Демерджиев. Що се отнася до направените от Демерджиев внушения по адрес на наказателното дело, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка, същото се намира в съдебна фаза от 2017 г., след внесен обвинителен акт от прокуратурата", се казва в позицията на държавното обвинение.

От там допълват, че по отношение на останалата част от "манипулативните твърдения" на бившия правосъден министър, трябва да отбележат, че ако същите са съдържали данни за извършени нарушения и/или престъпления, то в качеството си на служебен министър на правосъдието в периода от края на месец октомври до средата на месец декември 2021 г., той е бил длъжен, съгласно служебните си правомощия, да уведоми компетентните органи.

"Прокуратурата определя казаното от Иван Демерджиев в ефира на Нова телевизия като поредна политическа атака, преследваща нелегитимни цели. За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите, водят до уронване на престижа на съдебната власт и рушат доверието на българските граждани в институциите", категорични са от държавното обвинение.

Новините от днес и със задна дата