четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Радев: Има заплаха за сигурността заради кризата в Украйна! Има риск за България ВИДЕО

 

Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев присъства на представянето на анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили на Република България през 2021 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Събитието се проведе в Министерството на отбраната (бул. „Ген. Тотлебен“ № 34).

Анализът бе представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Освен държавния глава в събитието участваха министърът на отбраната Стефан Янев, народни представители, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Обсъждането на анализа за състоянието на Въоръжените сили е в контекста на намеренията на България да изгради батальонна бойна група, с която да участва в подсилването на Източния фланг на НАТО заради кризата в Украйна.

Тази година се предвижда за инвестиции в отбраната да бъдат отделени 1,7% от БВП по следните приоритети:

- попълване на около 5000 вакантни длъжности в състава на БА

- закупуване на бойна машина за пехотата

- закупуване на контактни радари за американските изтребители Ф16

- закупуване на два многофункционални модулни кораба за нуждите на ВМС.

Припомняме, че вчера от „Дондуков“ 2 съобщиха, че държавният глава Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“. Заседанието ще се проведе на 15 февруари, вторник, от 14.00 часа.


Парламентарните партии, които участват в консултативния съвет, вече са получили поканите си от държавния глава. Поканите са получени и в правителството.

Предвидено е да има специален доклад на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов за състоянието на Въоръжените сили.

Новината за свикването на КСНС дойде само ден, след като министърът на отбраната Стефан Янев призна, че струпването на руски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност.

Янев също така обяви и че американски войници все пак ще се включат в българската батальонна бойна група. Припомняме, че последният консултативен съвет беше за Северна Македония и скандализира обществото на фона на кризата в Украйна.

"Кризата Украйна-Русия създава заплаха не само за нашия регион, но и за цяла Европа. Това е криза с глобални измерения, тъй като диалогът се води на ниво НАТО-Русия. България е част от усилията за решаване на тази криза. Не може да има военно решение, трябва да се търси решение по дипломатически път", заяви президентът Румен Радев.

"Все още морално остарялата техника е проблем. Все още има проблеми с липсата на достатъчно на личния състав, въпреки предприетите стъпки за вдигане на мотивацията, за издигане на престижа на военната професия, продължава да имаме много незаети места.

Въпреки това успехите са налице – продължава участието в редица военни учения, продължава планирането и изграждането на нови бойни способности, с поддържане на стара бойна техника", коментира Радев по отношение на състоянието на въорежените ни сили.

"Вече има информация, че доставката на новите изтребители F-16V ще закъснее и то не с малко", призна президентът Румен Радев.

"Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Въвежда рискове България да загуби въздушния си суверенитет", предупреди държавният глава.

В отговор на въпрос с колко ще закъснеят новите машини, които трябва да пазят българското небе, Радев посочи, че "Бойко Борисов и неговото правителство" трябва да кажат "при какви условия са подписали договора" за изтребителите.

Новините от днес и със задна дата