четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Как измамници вземат 118 000 лв. чрез кредити на чуждо име / видео

 istock

Писмо за неплатени вноски по кредит. Така започва историята за дълговете на човек, който не предполага, че дължи пари. Случаят е от април месец 2020 година.

„Тъй като аз не знаех изобщо за какво става въпрос, се опитах да се свържа с банката, изпратила писмо. Там получих информация, че има открита сметка на 28 декември 2019 година от мое име. Тогава дори не съм бил в София.

Така ми стана ясно, че става въпрос за нещо по-сериозно от недоразумение. Служителката в банката много се притесни. Забеляза, че снимката на личната карта в тяхната система не отговаря на моята. Като данни почти всички са същите, с разлики при подписа и снимката. Личната ми карта не е била крадена или губена, не знам кой и как е успял да се сдобие с информацията на личната карта. По-късно разбрах за сумата на изтегления кредит, който е в размер на 40 хиляди лева”, разказва Димитър Манолов пред NOVA.  

Веднага след това Димитър подава сигнал в най-близкото РПУ и анулира личната си карта. Проверява и дали няма още кредити.

„Трябваше полицията по служебен начин да направи такава справка към БНБ. Отне няколко седмици. Бях неприятно изненадан, че имам още два кредита, освен този. В размер на 30 хиляди лв. и друг за 48 хиляди лева. Трите кредита са изтеглени за два дни. Видях, че има и открита сметка на мое име с искане за кредит, което е било отказано”, допълва той.

От банките не поемат отговорност за казусите. Димитър се снабдява с документ от Института по криминалистика, че подписите под договорите не са негови.

„Независимо, че предоставям тези документи към жалбата, имам отказ да ми се анулират кредитите”, допълва той.

Освен за кредити, личната карта на Димитър е използвана и за издаването на четири SIM карти на негово име. Фалшификаторите са извадили и ПИК са електронен достъп до данъчното му досие в НАП.

В отговор на запитване на NOVA от Националната агенция по приходите изпратиха писмена позиция. От нея става ясно, че официален отговор данъчните са изпратили чак през тази година. Не става ясно обаче как се е стигнало до издаването на ПИК чрез фалшив документ за самоличност.

Няколко месеца след като Димитър разбира за кредитите, успява да се освободи от две от задълженията си.

Почти две години по- късно обаче по третия кредит продължават да се трупат дългове на негово име. Първата банка, която анулира кредита най-бързо, не отговори на запитването ни към тях.

„Настойчиво ме приканваха с обаждания, заплахи, писма по пощата. Независимо че ги информирах за ситуацията и че докато тече разследването няма да погасявам вноски по исканите кредити. Имах доста предупреждения от тях. Те дори продадоха кредита на колекторска фирма, с която комуникацията беше трудна, но в крайна сметка кредитът ми беше разкачен от тяхна страна”, добавя Димитър.

От втората банка в писмена позиция не отговориха на въпросите, свързани с казуса.

Няколко дни след интервюто с Димитър той получава писмо от банката, изпратено на 30 декември. В него е отправена покана да погаси 20 хиляди лева просрочени задължения в седемдневен срок. По-късно изпратиха проект на споразумение, с което дългът на Димитър се замразява, докато казусът бъде решен на съдебно ниво.

„Към днешна дата не мога да тегля кредити, дори за минимални суми. Няма институция, която да се погрижи за моите права”, категоричен е Димитър.

Новините от днес и със задна дата