понеделник, 28 февруари 2022 г.

Снежни неволи: Обърнати и закъсали коли в преспи, десетки рухнали дървета и селища без ток

 

Обилният снеговалеж обърна автомобили в Североизточна България, предизвика спиране на тока в редица общини в Западна България. В 15 области в страната е обявен жълт или оранжев код за опасно време. 899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, особено по усойните места и съоръженията, където има предпоставки за хлъзгавост и заледяване, съобщиха от АПИ.

Коли се обърнаха на пътя Варна - Добрич след Аксаково заради силния снеговалеж. Няма пострадали хора. От Областната дирекция на МВР съобщиха, че на мястото е изпратена снегопочистваща техника и ситуацията е овладяна, пътят е проходим. Полицейските екипите са увеличени заради станалите леки произшествия.

Шофьор на лек автомобил почина на място след удар в ученически автобус до тир паркинга по пътя Шумен - Бургас край Смядово малко след 7:30 часа сутринта. Ударът в автобуса е бил вторичен. Първоначалните данни са, че водачът на лекия автомобил загубил контрол, напуснал е платното за движение, ударил се в мантинелата и след това се е блъснал в автобуса.

От общината във Варна съобщиха, че до този момент няма много сигнали за проблеми, свързани с мокрия сняг и силния вятър, но на "Сливница" 165 има разместени контейнери, които пречат на движението. Паднало дърво има по пътя за Бургас преди отбивката за местността "Кантара", екипи го отстраняват.

Екип на РСПБЗН-Сливен е евакуирал 10 души, закъсали в 3 автомобила на път в местността "Даулите". Сигналът е получен на 28 февруари в 04:31 часа. Дежурният екип е достигнал до закъсалите автомобили и поради непочистеното платно е евакуирал пътниците от мястото на произшествието като са ги превозили с пожарния автомобил.

Междувременно екип на РСПБЗН-Котел е оказал техническа помощ и е евакуирал двама души, закъсали с лек автомобил на пътя между град Котел и село Кипилово. Сигналът е получен на 28 февруари в 02:43 часа. Дежурният екип е достигнал до закъсалия автомобил и поради непочистеното платно е евакуирал пътниците с пожарния автомобил.

Мокрият сняг събори и 50-годишна липа до заведение в центъра на Разград, съобщиха от общината. Голяма част от ствола и короната са в един от фонтаните на Ларгото. Какви поражения има върху него ще стане ясно след отстраняването на дървото. Възстановителни дейности ще се наложат и на тротоара, посочиха от общинската администрация.

и други дървета в района на Ларгото създават опасност и само през последните няколко години са паднали при подобни обстоятелства и два големи бора, предстои оглед на дървесната растителност с резистограф. След установяване на състоянието на дърветата, при необходимост ще се предприемат мерки за безопасност.

Без ток и парно в общини

Заради зимната обстановка без ток са населени места в общините Враца, Мездра и Роман. От електроразпределителното дружество ЧЕЗ съобщават, че електрозахранването ще бъде възстановено до обяд. В различни села във Врачанска област токът беше спиран от вчера, когато започна да вали сняг.

Паднали от мокрия сняг дървета и скъсани кабели са сред щетите от снеговалежа, който започна от снощи и в Хасково, съобщиха от кметската управа.

Четвърти ден Велико Търново е без парно отопление. Причината са няколко аварии по топлопреносната мрежа в целия град. Работи се по отстраняване на пробивите, но няма яснота кога топлоподаването ще бъде възстановено, предвид лошите атмосферни условия и снеговалежа, съобщиха от "Топлофикация Велико Търново".

Засегнатите учебни заведения са на алтернативно отопление. С нормално парно отопление е само квартал "Бузлуджа".

Пътищата на територията на Пловдивска област са проходими при зимни условия, съобщиха кметовете на общини, на чиито територии има високопланински терени. В най-високата община - Лъки снегът е около 20 см, до 50 см обаче е в селата Манастир, Борово и в района на Кръстова гора. Според кмета Валентин Симеонов хубавото е, че снегът е пухкав и изчистването е до асфалт.

Около 40 см нова снежна покривка се е образувала във високопланинските села на община "Родопи", каза кметът на общината Павел Михайлов. От снощи е затворен пътят за село Лилково, но се очаква до обяд да бъде разчистен, тъй като за там са заминали два трактора. В момента в селото има около 15 души, които са осигурени с храна и дърва за огрев, добави кметският наместник Румен Димитров. Заради авария на електропреносната мрежа без ток са селата Бойково и Дедево, екипи на ЕВН работят по отстраняване на проблема, уточниха от общината. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора или за закъсали автомобили.

Над 50 снегопочистващи машини обработват пътищата в област Стара Загора, съобщи Денчо Денев, дежурен оператор в Областното пътно управление-Стара Загора (ОПУ- Стара Загора).

На прохода Шипка вали сняг, пътната настилка е заснежена и видимостта е намелена до 50 метра, поради силен вятър, температурата към момента е минус четири градуса. На прохода Хаинбоаз движението е при заснежена пътна настилка, но с добра видимост.

Снеговалеж има и на АМ "Тракия", в района на Чирпан, Мъглиж, Раднево и Гълъбово. Всички пътни артерии са обработени и проходими при зимни условия.

Опасно време в 15 области в страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение за значителни валежи и за силен вятър. В 12 области в Централна и Източна България е в сила жълт код код за снеговалежи и за образуване на нова снежна покривка - до 15-20 сантиметра. Ще духа и силен североизточен вятър, както ще има условия за преспи и навявания, съобщават от НИМХ.

В областите Бургас, Варна и Добрич е в сила оранжев код за днес. Там ще духа временно бурен североизточен вятър и също ще има значителни снеговалежи, по крайбрежието ще вали предимно дъжд.

Предупредителните жълт и оранжев код са публикувани в картата за опасните метеорологични явления, която е на сайта на НИМХ.

Новините от днес и със задна дата