Всъщност това е фалшива новина на dir.bg. При проверка се оказва, че сайтовете са достъпни от БГ. Няма взето решение за ограничаване на сайтовете, а цитатът се отнася за съвсем други неща. Идеална илюстрация за информационната война в действие, това обясни IT специалистът Васил Василев.

България спря достъпа до руски сайтове. Недостъпни са както адресите на държавните ТАСС и сайта на Кремъл, така и опозиционните "Медуза" и "Телеканал Дождь". Не е възможно да се влезе и в сайтовете на RT, Lenta.ru, gazeta.ru и българоезичния Russia Beyond.

Първоначално, абонатите на А1 и Виваком споделиха още на 27 февруари, че не могат да отварят руски интернет адреси. Днес дори потребителите на по-малки и независими интернет провайдъри не могат да влязат в тях.

"С цел гарантиране на киберсигурността на България и в контекста на ескалацията на хибридни атаки, експерти от Министерство на електронното управление, съвместно с отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП в МВР предприеха действия за филтриране или преустановяване на трафика от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи", заявява министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Макар да не се уточнява в изказване, на практика достъпа до руските сайтове е невъзможен от територията на България.