вторник, 22 февруари 2022 г.

ЕС представи санкциите срещу Москва, Орбан няма да налага вето

  

ЕС представи предложението за нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна и признаването на отцепилите се ДНР и ЛНР.

Предложението се съдържа в съвместно изявление на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

Предвижда се налагането на мерки срещу замесените в незаконното решение за признаване на независимост на Донецк и Луганск; срещу банки, които подкрепят руските военни и други дейности в тези територии; мерки за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови и капиталови пазари и услуги; ограничения за търговията с двете "независими" области.

ЕС е готов за допълнителни санкции по-късно, при необходимост, се посочва в изявлението. Допълва се, че снощното решение на Москва и изпращането на руска войска в Донецк и Луганск е неприемливо, в нарушение на международното право и териториалната цялост, сувернитета и независимостта на Украйна.

Зад санкциите застана и унгарският премиер Виктор Орбан, който обяви, че не възнамерява да налага вето на решението на ЕС. До този момент той не е осъдил решението на Русия да признае самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна, предаде ДПА.

"Унгария споделя общата позиция на ЕС", написа Орбан в Туитър. Той добави, че също така ясно е заявил това в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Орбан поддържа приятелски отношения с руския президент Владимир Путин. В публични изявления унгарският премиер е критикувал предишните санкции на ЕС срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим. Той е казвал, че те "не работят", но в същото време Унгария винаги е подкрепяла съответните санкции, припомня ДПА.

Великобритания ще наложи санкции срещу пет руски банки и три физически лица с "висока нетна стойност", включително Генадий Тимченко, предаде Ройтерс, като цитира Борис Джонсън.

"Днес Обединеното кралство санкционира пет руски банки: "Россия", "ИС Банк", "Генбанк", "Промсвязбанк" и "Черноморската банка за развитие", както и три физически лица с много висока нетна стойност", каза Джонсън пред парламента.

Трите физически лица са Генадий Тимченко, Борис и Игор Ротенберг, допълва ТАСС.

Всички техни активи във Великобритания ще бъдат замразени и ще им бъде забранено да влизат на британска територия, а на всички британски компании и лица ще бъде забранено да правят бизнес с тях, е заявил Джонсън.

Британският премиер допълни освен това, че е "време да се подготвим за следващия възможен етап от плана на Путин" за Украйна, след като Москва изпрати войски в отцепническите източни региони на страната, отбелязва Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата